Terningkast fem til samisk joiker

TV2 Nettavisens anmelder er full av lovord om den samiske joikeren Biret Risten Saras nye album «Áidnen».

Biret Risten Sara
Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

«Vakkert, spennende og annerledes er absolutt ikke å ta for sterke ord i bruk», skriver TV Nettavisens Tor Hammerø i sin anmeldelse.

Overskriften på anmeldelsen er «Sterkt møte» .

Vokst opp i reindriften

Karasjokingen Biret Risten Sara har vokst opp i reindriften og har joiket siden hun var liten. Allerede i 1995 ga hun ut et album med tradisjonell joik.

Her debuterer Sara under eget navn og med ingen ringere enn Georg Buljo både som multiinstrumentalist og produsent så har ”Áidnen” blitt et nydelig visittkort, skriver Hammerø.

Joikere og jazzmusikere har satt hverandre stevne før. Her får vi nok ett glitrende eksempel på styrken det kan by på.

TV Nettavisens Tor Hammerø
Biret Risten Sara - Áidnen

Biret Risten Sara - Áidnen

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Anmelderen skriver at såvidt han kan skjønne har Sara fortsatt tatt godt vare på den opprinnelige i joiketradisjonen.

Hun har fått den samiske forfatteren Elle Márjá Vars til å skrive tekstene, som presenteres på samisk og i kortversjoner på norsk og engelsk i omslagsheftet, og hun har sjøl komponert joikene til disse tekstene.

«Georg Buljo har med stor respekt for det opprinnelige satt det hele inn i en setting anno 2011 med store åpninger for improvisasjon», skriver anmelderen.

Videre skriver Hammerø: «Når de så har fått med seg saksofonistene Tore Brunborg, Atle Nymo og John Surman – hvilken sound det er i sopransaksofonen til denne giganten! – og trompeteren Per Willy Aaserud, så skal det ikke mye fantasi til for å skjønne at joiken blir tatt med til steder den neppe har vært tidligere. Vakkert, spennende og annerledes er absolutt ikke å ta for sterke ord i bruk. Når så Niko Valkeapää bidrar med joik på tre av spora og Buljo med gitar, trommer, perkusjon og vokal, så blir dette en utflukt til steder de færreste av oss har vært noensinne.»