Hopp til innhold

Tar opp samisk selvbestemmelse

Samisk parlamentarisk råd vil drøfte samisk selvbestemmelse med FNs spesialrapportør for urfolksrettigheter.

Sara Larsson

Styreordfører Sara Larsson (Min geaidnu).

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Det vi vil prate om i dag er statusen til Sametinget i Sverige. Vi er jo en statlig myndighet, og på den måten ligger vi helt og holdent under den svenske regjeringens retningslinjer og regler. Dette betyr at vi ikke har noen som helst eget mandat til selvbestemmelse og det er er problem, sier styreordfører Sara Larsson (Min Geaidnu) i Sametinget i Sverige.

Hun og visepresident Laila Susanne Vars (Árja) i Sametinget i Norge mener at samisk selvbestemmelse er det viktigste temaet for Samisk parlamentarisk råd når de i kveld møter FNs spesialrapportør for urfolksrettigheter, James Anaya.

– Regjeringen bestemmer

Larsson mener at det største problemet med dagens samepolitikk i Sverige er regjeringen bestemmer alt det som skjer i Sametinget.

James Anaya

FNs spesialrapportør James Anaya.

Foto: NRK

– Vi vil jo at Sametinget skal på en måte få større rett til selvbesttemelse. Sametinget skal være et organ for selvbestemmelse innenfor den svenske staten, og ikke bare en myndighet som den er i dag, forklarer Sara Larsson.

Styreordføreren har imidlertid problemer med å forklare presist hvordan hun kunne tenke seg at denne selvbestemmelsesretten skal fungere i praksis.

– Hvordan det eksakt skal organiseres kan jeg ikke svare på i dag, men vi vil jo at Grunnloven i Sverige skal slå fast denne selvbestemmelsesretten. Det skal stå i Grunnloven at Sametinget har en funksjon, og at det med samisk selvbestemmelse reguleres i Grunnloven, sier Larsson.

– Akkurat samme situasjon i Norge

Visepresidenten i Sametinget, Laila Susanne Vars.

Visepresident Laila Susanne Vars (Árja).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Visepresidenten i Sametinget i Norge, Laila Susanne Vars, er enig med Larsson i at samisk selvbestemmelse er et viktig tema å ta opp med FNs spesialrapportør.

– Situasjonen i Norge er akkurat den samme som i sametingene i Sverige og Finland. Selv om vi har en bedre økonomisk situasjon enn det sametingene har i de to andre landene, så har vi også en svært liten mulighet til å påvirke politisk i saker som spesielt angår samene, sier Vars.

Også hun mener at sametingene i realiteten har minimal selvbestemmelse.

– Selvbestemmelse betyr for sametingene at i hvor stor grad de skal kunne bestemme over egne saker. Vi vil ha et klart svar fra regjeringene om de vil at sametingenes reelle innflytelse skal økes og i hvilke deler av samfunnet dette skal gjelde. Vi kommer til å understreke ovenfor spesialrapportøren at de nordiske regjeringene ikke har prioritert å følge internasjonale konvensjoner, hvor selvbestemmelse er en viktig del, påpeker Laila Susanne Vars.

Ny leder i SPR

Klemetti Näkkäläjärvi

Klemetti Näkkäläjärvi.

Foto: Sametinget i Finland

Samarbeidsorganet for de tre nordiske sametingene, Samisk parlamentarisk råd (SPR) har på sitt møte valgt presidenten i Sametinget i Finland, Klemetti Näkkäläjärvi, som ny leder. Han overtar ordførerklubben etter Sara Larsson.

SPR ha to særlig viktige saker de vil prioritere i nær fremtid. Disse sakene er ratifiseringen av nordisk samekonvensjon og å legge premissene for en felles klimapolitikk.

– Vi håper at forhandlingene om en nordisk samekonvensjon skal starte innen kort tid, håper Sara Larsson.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen