Hopp til innhold

Første TV med samisk meny

Nylig lanserte Tandberg Display ErgoClass ny TV med mulighet for samisk skjermmeny.

Tandberg Displays TV med mulighet for samisk meny
Foto: Geir Amundsen, Aftenposten

– For første gang i verdenshistorien er det en TV som blir produsert i bunn av med samisk meny, og selvfølgelig bokmål og andre språk, sier markedsdirektør Jan Kristensen.

GULDAL: Vuosttas TV fállu sámegillii

Tandberg Display lanserer første norskproduserte TV på 30 år.

– Samisk viktigst i tillegg til norsk

– Selv om det ikke er et stort marked for samiske produkter, så kommer vi med det første norskproduserte produktet, og da synes vi at det skal dekke hele det norske markedet, sier Kristensen.

– Det koster mye penger å gjøre alle oversettelser i tillegg til å programmere alt på samisk. Men nå som vi kommer med dette produktet så synes vi at det skal dekke hele landet og da må vi ta hensyn til de forskjellige språkforskjellene som er her.

- Imidlertid er det ikke mulig å få en samisk fjernkontroll, men vi vil vurdere det hvis etterspørselen er stor nok.

Løfter status til det samiske språket

Sametingsrepresentant Gunn-Britt Retter
Foto: Kenneth Hætta, Sametingets pressebilde

Det mener Sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR) Gunn-Britt Retter.

– At Tandberg har valgt å lage sine menyvalg på samisk bidrar til å løfte status til det samiske språk i samfunnet. Samtidig som andre kommersielle selskaper slik som Chess, som kom med kundeservice på samisk også satser på den samiske befolkningen er med på å løfte statusen til samisk språk i samfunnet.

– Stikk til statlige institusjoner

Hun mener dette er et stikk til statlige institusjoner som skatteetaten som sier at det ikke er mulig å levere elektronisk selvangivelse på samisk. Dette viser at det er mulig med elektroniske løsninger på samisk, mener Retter.

Tandberg Display vil være mulig å få kjøpt i Expertbutikker fra August.

Korte nyheter

 • Unnit áitagat pride vuostá

  Les på norsk:

  Politiija sihkarvuođabálvalus ain registrere áitagiid pride vuostá, muhto lohku lea unnit go diibmá. Dan muitalit Aftenposten:ii.

  – Leat registrerejuvvon kroava áitagat, leat dego terroráitagat, nu go terrorfallemat, muitala politiija sihkarvuođabálvalusa seniorráđđeaddi Eirik Veum.

  Muhto lohku njiedjá. Veum muitala ahte sis lea dakkár ipmárdus ahte pride áittalohku lea unnit go diibmá.

  Oslo politiijat leat ovtta oaivilis dasa.

  - Dán rádjái eai leat Oslo politiijat ožžon čielga, duođalaš áitagiid, dadjá doaibmi bálvalusaid jođiheaddji Martin Strand.

  Pride Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Færre trusler mot pride enn i fjor

  PST sier til Aftenposten at de fortsatt registrerer trusler mot pride, men antallet er mindre enn i fjor.

  – Det er registrert trusler som grenser opp mot det som er ulovlig, som å true med terror, forteller seniorrådgiver Eirik Veum i PST til avisen.

  Men antallet går nedover. Veum opplyser at PSTs inntrykk er at antallet pride-trusler er noe mindre enn i fjor.

  Noe også Oslo-politiet er enig i.

  – Per nå har ikke politiet i Oslo mottatt konkrete, alvorlige trusler, sier Martin Strand som er lederen for felles enhet for operative tjenester i Oslo politidistrikt. (NTB)

  Pride-paraden i Oslo 2018.
  Foto: NTB
 • Utslipp og forbruk fra fossilt brensel rekordhøyt i 2023

  Selv om fossilt brensel utgjorde litt mindre av verdens energimiks i fjor, ble forbruket rekordhøyt. Det ble også utslippene fra energiforbruk, viser rapport fra Statistical Review of World Energy.

  Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.