Hopp til innhold

Sverige sier igjen nei til ILO 169

Sverige fikk flere anbefalinger om å ratifisere ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter i går på FN-høring i Geneve. Men Sverige avviser dem. - Først bør vi få en nordisk samekonvensjon på plass, sier Annika Söder i Sveriges utenriksdepartement, som ledet Sveriges delegasjon.

Annika Söder, Sveriges utenriksdepartement

Annika Söder, Sveriges utenriksdepartement

Foto: Jörgen Heikki/Sameradion & SVT Sápmi

I går var Sverige til høring i FNs menneskerettighetsråd om gjennomføringen av menneskerettighetene i Sverige. Alle FNs medlemsland skal jevnlig høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR).

Det er andre gang at Sverige er til høring, og nærmere 100 land benyttet anledningen til å stille spørsmål og komme med anbefalinger.

Det melder oddasat.se .

Sju land anbefaler å ratifisere

I forhold til ILO-konvensjon 169 om urfolks rettigheter, fikk Sverige anbefalinger om å ratifisere eller vurdere å ratifisere fra sju land: Nicaragua, Guatemala, Danmark, Norge, Brasil, Honduras og Usbekistan.

Hovedprinsippet ILO-konvensjon nr 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater er urfolks rett til å bevare og videreutvikle sin egen kultur, og myndighetenes plikt til å treffe tiltak for å støtte dette arbeidet. Norge ratifiserte konvensjonen i 1990.

Avviser anbefalingene

Sverige vil formelt svare på noen av anbefalingene allerede på torsdag og komme tilbake til de andre anbefalingene senere denne våren. Men i forhold til ILO-konvensjon 169 avviser Sverige allerede alle anbefalingene.

– Jeg tror ikke vi i dagens situasjon kan godta anbefalingene. Regjeringen må først se på saken i forhold til forhandlingene om en nordisk samekonvensjon.

– Kreves det en nordisk samekonvensjon før spørsmålet om ILO 169 er aktuelt?

– Regjeringen får vurdere det spørsmålet. Problemstillingen er ikke ny, men så langt har vurderingen vært at vi ikke kan ratifisere, sier Annika Söder til oddasat.se.

Korte nyheter

 • Søk etter savnet person i Alta

  Søndag formiddag har nødetatene og frivillige satt i gang med søk etter en savnet person i Alta. Det er en mann i 20-årene, bosatt i Alta, som er savnet. Søket vil foregå i området småbåthavna etter funn av gjenstander tilhørende savnede, melder politiet.

  Søk etter savnet person i Alta
 • Førerkort beslaglagt

  Natt til søndag stanset politiet i Hammerfest en ruspåvirket bilist i Hammerfest. Kvinnen i 30-årene blåste positivt i alkometeret og ble tatt med til blodprøvetaking. Politiet skriver at førerkortet er beslaglagt og at de oppretter sak.

 • May Bente Jønsson er ny leder av Samisk kirkeråd

  May Bente Jønsson ble fredag valgt til ny leder av Samisk Kirkeråd under Kirkemøtet i Trondheim.

  – Jeg er den første sørsamiske lederen av Samisk kirkeråd. Det er stort!

  Den nye samisk kirkerådslederen tar over etter Sara Ellen Anne Eira, som har vært leder av samisk kirkeråd i åtte år. Jønsson er svært glad for tilliten.

  – Det er mye arbeid, men det er en jobb jeg ønsker å gå inn i med ydmykhet, respekt og åpenhet, sa Jønsson fra talerstolen.

  Samisk kirkeråd er Kirkemøtets organ for samisk kirkeliv og urfolksspørsmål. Jønsson er kjent for sitt engasjement for det samiske språket.

  – Jeg vil ha samisk i alle kirker. Jeg kommer fra en tospråklig kommune, og nå som jeg har flyttet til en kommune som ikke er samisk, merker jeg hvor viktig det er å høre språket. Det er en viktig del av vår identitet og det er viktig å høre språket i hele landet, for å kjenne tilhørighet.

  Den nye lederen for Samisk kirkeråd May Bente Jønsson på talerstolen under Kirkemøtet.
  Foto: Den norske kirke