Hopp til innhold

Sverige sier igjen nei til ILO 169

Sverige fikk flere anbefalinger om å ratifisere ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter i går på FN-høring i Geneve. Men Sverige avviser dem. - Først bør vi få en nordisk samekonvensjon på plass, sier Annika Söder i Sveriges utenriksdepartement, som ledet Sveriges delegasjon.

Annika Söder, Sveriges utenriksdepartement

Annika Söder, Sveriges utenriksdepartement

Foto: Jörgen Heikki/Sameradion & SVT Sápmi

I går var Sverige til høring i FNs menneskerettighetsråd om gjennomføringen av menneskerettighetene i Sverige. Alle FNs medlemsland skal jevnlig høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR).

Det er andre gang at Sverige er til høring, og nærmere 100 land benyttet anledningen til å stille spørsmål og komme med anbefalinger.

Det melder oddasat.se .

Sju land anbefaler å ratifisere

I forhold til ILO-konvensjon 169 om urfolks rettigheter, fikk Sverige anbefalinger om å ratifisere eller vurdere å ratifisere fra sju land: Nicaragua, Guatemala, Danmark, Norge, Brasil, Honduras og Usbekistan.

Hovedprinsippet ILO-konvensjon nr 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater er urfolks rett til å bevare og videreutvikle sin egen kultur, og myndighetenes plikt til å treffe tiltak for å støtte dette arbeidet. Norge ratifiserte konvensjonen i 1990.

Avviser anbefalingene

Sverige vil formelt svare på noen av anbefalingene allerede på torsdag og komme tilbake til de andre anbefalingene senere denne våren. Men i forhold til ILO-konvensjon 169 avviser Sverige allerede alle anbefalingene.

– Jeg tror ikke vi i dagens situasjon kan godta anbefalingene. Regjeringen må først se på saken i forhold til forhandlingene om en nordisk samekonvensjon.

– Kreves det en nordisk samekonvensjon før spørsmålet om ILO 169 er aktuelt?

– Regjeringen får vurdere det spørsmålet. Problemstillingen er ikke ny, men så langt har vurderingen vært at vi ikke kan ratifisere, sier Annika Söder til oddasat.se.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen