Hopp til innhold

Strid om samiske vegnavn

Skånland kommune skal i dag vedta over 100 nye navn på kommunale veger, men ingen er på samisk. Flere reagerer på dette.

Skilt i Skånland

Flere stedsnavnskilt skal etter planen være både på samisk og norsk i Skånland. Også kommunale veger ønsker mange skiltet på samisk.

Foto: Mathis Eira / NRK

– Det er viktig å vedta de norske stedsnavnene nå slik at blant annet ambulanser kan lagre disse på GPS og letter finner fram i kommunen, sier ordfører Einar Aune (H)

Et navneråd nedsatt av kommunen har vurdert gatenavn i Skånland og har foreslått 111 norske navn til kommunale veger. Dette forslaget er nå klart for endelig behandling i Kommunestyret.

– Samiske navn forsinker

Einar Aune

Einar Aune.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

I ettertid har også Stedsnavnutvalget ved Várdobáiki samisk senter foreslått 45 kommunale vegnavn på samisk. Disse forslagene må blant annet også behandles av Sametinget. Derfor går Aune inn for å utsette behandlingen av samiske gatenavn.

– Hele prosessen med å få på plass nye norske gatenavn ute i distriktene vil stoppe opp dersom kommunen må ta hensyn til forslaget om samiske stedsnavn, fordi det da må en ny runde med høringer til sier ordfører Einar Aune (H).

Han mener at det ikke er noe i veien for å vedta de norske gatenavnene først, og senere behandle forslaget om samiske gatenavn i kommunen, og vedta tospråklig skilting.

Tolker loven ulikt

Ann-Mari Thomassen

Ann-Mari Thomassen

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I følge Stadnamnloven skal samiske stedsnavn som er i bruk i området også brukes av det offentlige. Leder i Hinnøy og omegn sameforening, Ann Mari Thomassen er blant de som mener at kommunen ikke bør kun ta stilling til de norske gatenavnsforslagene.

– Det er flere veger i kommunen som har samisknavn og som brukes i det dagelige, og derfor bør kommunen også se på de samiske gatenavnforslagene når denne saken behandles, sier Thomassen.

Hun mener at loven forplikter Skånland kommune å ta hensyn også til de samisk gatenavnene.

– Dersom kommunen utsetter behandlingen av de samiske gatenavnsforslagene, så bryter kommunen Stedsnavnloven, mener Thomassen.

Dette er ikke Aune enig i.

– Det er opp til kommunen selv å bestemme hvilke navn de setter på kommunale veger, mens reglene er anderledes når det er snakk om stedsnavn, sier Aune.

Vurderer utsettelse

I saksforberedelsene har også kommunens administrasjon påpekt at det vil være unaturlig å ha samiske gatenavn i Skånland. Dette reagerer Kommunestyrerepresentant i Paritet Rødt, Kjell Erland Pedersen på.

– Partiet Rødt går inn for at kommunestyret skal også se på forslaget om samiske gatenavn i kommunen, og Rødt kommer til å støtte alle de 45 forslåtte samiske vegnavnene, sier Pedersen.

Skånland Arbeiderparti vurderer å foreslå at det nedsettes et utvalg som ser på de samiske naveneforslagene.

– Vi har ikke bestemt oss for om vi skal be kommunestyret utsette hele saken til de samiske gatenavnene også er fullt ut avklart, sier kommunestyrerepresentant Brita Carina Hætta (AP).

Leder for Stedsnavnsutvalget i Várdobáiki samiske senter, Gudmund Johnsen varsler at de kommer til å klage på kommunestyrets vedtak dersom kommunestyret velger å overse de samiskenavnene.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen