Støttekonsert for en urfolkshelt

I snart 35 år har Leonard Peltier (67) sittet i amerikansk fengsel for mord på to FBI-agenter. Både han selv og mange andre mener han er uskyldig.

Leonard Peltier Defense Offense Comittee
Foto: Skjermdump / www.leonardpeltier.no

– Denne saken er viktig og vi i støttegruppen for Leonard Peltier føler at det er en ære å få gjøre dette. I tillegg er det skjedd en opptrapping i fokuset på hans sak etter at Barack Obama ble president i USA. Han står jo som kjent bak slagordene «Yes, we can!» og «Change». Derfor tenkte vi at det er på tide å ta ham på ordet i måten USA behandler sin urbefolkning på, forklarer Åsmund Gylder i «Leonard Peltier Defense Ofense Comittee» i Oslo.

Billettinntektene fra støttekonserten i Oslo 25. mai i år går uavkortet «Leonard Peltier Defense Ofense Comittee», som jobber med å få Leonard Peltier benådet etter å ha sittet inne i nærmere 35 år.

– Det er kanskje på tide at det skjer noe i hans sak. Vi føler at det å bidra økonomisk i denne saken er å jobbe for menneskerettigheter, forklarer Gylder.

Dømt for mord

Leonard Peltier tilhører Anishinabe-folket og Lakota Nations i Dakota. Han er blitt kjent som en politisk aktivist, som har kjempet mot rasisme og brutal fattigdom. Dette fikk han oppleve i sin hverdag under oppveksten i Turtle Mountain Chippewa og Fort Totten Sioux reservations i Nord-Dakota.

– 35 år i fengsel er veldig lang tid. Med tanke på at mannen sitter der basert på fabrikkerte bevis og at dommen da på en måte er ugyldig i følge både amerikansk og annen type rettspraksis, så er 35 år helt utrolig lenge, påpeker Åsmund Gylder.

Støttekonsert for Leonard Peltier
Foto: Skjermdump / www.leonardpeltier.no

Leanord Peltier er dømt for drapet på to FBI-agenter under en trefning på Pine Ridge-reservatet i Sør-Dakota i 1975. Det påstås at Peltier sto bak likvideringen av disse to agentene, som hadde provosert ved å reise inn i et okkupert område i en konflikt mellom myndighetene og The American Indian Movement. De hadde okkupert en høyde ved Jumping Bull og så kom disse FBI-agentene inn og det ble en trefning, hvorpå agentene ble drept. Politiet og påtalemyndighetene mener at Leonard Peltier var ansvarlig for dette.

– Det har de aldri kunnet bevise og det er det som er sakens kjerne om han gjorde det eller ei. Han hevder sin uskyld, og jeg skal ikke ta stilling til om han er uskyldig eller ei, men saken er at han er et symbol på måten USA behandler sin urbefolkning på. De bare fortsetter å lyge og å produsere bevis for å få folk fengslet bare for å ha en syndebukk. Det henger ikke helt på greip, sier Gylder.

Åsmund Gylder mener at Leonard Peltier er en moderne urfolkshelt.

– I mine øyne er han det. For de som har lest boken hans «Prison writings: My Life is My Sun Dance» , så vil vi møte en meget ydmyk og spirituell bærer av sitt folks kultur, som på en måte finner styrke i å tro på det gode, midt oppe i det at han ble behandlet umenneskelig basert på fabrikkerte bevis, sier Åsmund Gylder.