– Det er veldig gledelig at vi opplever en stor interesse for det samiske demokratiet. Det er i tråd med det lovgiverne tenker seg, sier Sottinen til NRK.
Møtelederen sier at interessen for Sametingets valgmanntall er nå større enn den har vært på mange år.
Bare i mars i år var det 421 innmeldte. I januar og februar var det 595 nye innmeldte. I snitt utgjør dette 16–20 innmeldinger hver dag.
– Interessen har formelig eksplodert. Det kan være mange forklaringer. Fosen-saken kan være en av faktorene, som har ført til økningen, antar Sottinen.
Fra 23. februar til 3. mars 2023 ble det gjennomført større demonstrasjoner i Regjeringskvartalet i Oslo mot regjeringens manglende oppfølging av Høyesteretts dom, 500 dager etter at den var rettskraftig.
ØKT MOBILISERING: Ella Marie Hætta Isaksen og de andre aksjonistene utenfor departementene i Oslo har blitt store forbilder for mange unge samer. Deres pågangsmot og engasjement ser ut til å smitte.
Foto: Rasmus BergHøyesterett fastslo i 2021 at reindriftssamenes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter var brutt og at Olje- og energidepartementets konsesjon for utbygging var ugyldig.
En annen faktor kan være fordelingen av mandater til de ulike valgkretsene.
Sottinen forklarer at det ofte pleier å være en økning av innmeldinger før fordelingen i Juni.
Sist gang mandatene ble fordelt mistet Ávjovárri valgkrets et mandat til Nordre valgkrets, ifølge Sottinen.
Ut av manntallet og så inn igjen
De siste offisielle tallene fra Sametinget viser at det i 2021 var 20.545 registrerte i Sametingets valgmanntall.
I 2019 var det 18.099 og i 2017 var det 16.958.
Håkon Isak Vars i Kautokeino meldte seg ut av Sametingets valgmanntall for over 10 år siden. Han var misfornøyd med at det er så mange i manntallet, som han mener ikke burde være der.
Etter at NRK tok dette opp i desember 2022 har Sametinget valgt å granske sitt eget valgmanntall.
Nå melder Vars seg inn igjen av glede.
– Jeg søker meg inn igjen i Sametingets valgmanntall fordi Sametinget endelig tar seriøst at det er så mange i manntallet som ikke fyller vilkårene til å være der. Det skal bare være samer i valgmanntallet, slår Vars fast.
NEI TIL «FALSKE SAMER»: Håkon Isak Vars er glad for at Sametinget vil rydde opp i sitt eget valgmanntall.
Foto: Privat– Nå som Sametinget har tatt det seriøst har jeg tiltro til at dette vil bli rettet opp, sier Vars.
Den samfunnsengasjerte mannen sier at han har visst om at flere i manntallet ikke er samer, slik det kreves for å kunne stemme ved sametingsvalgene.
Må oppfylle kriterier
Møteleder Sottinen understreker at ikke alle som søker om å bli en del av Sametingets valgmanntall får ønsket sitt oppfylt.
UNDERSØKER: Tom Sottinen sier de må undersøke om alle søkerne oppfyller kriteriene.
Foto: Vaino Rensberg / Sametinget– Vi må først undersøke om søkerne oppfyller alle kriteriene. Da kan det hende at noen ikke oppfyller disse, forklarer Sottinen.
I en tidligere versjon av artikkelen fremsto det feilsitering av Håkon Isak Vars. Disse feilene er nå rettet opp i.