Hopp til innhold

John André Eira lærte den kjente skuespilleren å joike – endte med utgivelse

Stig Henrik Hoff spiller samen Bilzi i HBO Nordics «Velkommen til Utmark». Nå har han også gitt ut en joik sammen med Gabba, bandet til samisklæreren.

Stig Henrik Hoff spiller samen Bilzi i HBO Nordic serien «Velkommen til Utmark».

SAME: Stig Henrik Hoff snakker samisk og joiker i rollen som Bilzi.

Foto: HBO Nordic

Loga ášši sámegillii.

«Velkommen til Utmark» heter serien som handler om en liten bygd langt ute i ødemarka der alle er mer eller mindre spesielle.

Samen Bilzi er en av dem og spilles av Stig Henrik Hoff.

Utfordringer

Å spille en samisk karakter, når du selv ikke er samisk, kan by på noen utfordringer. Hoff sier han måtte tenke litt ekstra siden han skulle spille en stolt same, som Bilzi er.

– Man skal alltid trå forsiktig i andres bed, sier han.

Stig Henrik Hoff spiller samen Bilzi i HBO Nordic serien «Velkommen til Utmark».

NORSK SKUESPILLER: Stig Henrik Hoff.

Foto: Agnete Brun / HBO Nordic

Også var det språket og kulturen, da. Ikke kan han samisk, og ikke kan han joike. Dette var noe han trengte hjelp til, og det fikk han fra John André Eira.

– Det var fantastisk å kunne fordype seg i samisk på den måten. Jeg kunne jo ikke en eneste lyd på samisk. Kanskje jeg har sagt «buorre beaivvi» i en film. Da var det fint å jobbe med John André, sier Hoff.

bias Santelmann i «Velkommen til Utmark».Mann i brune bukser og olajakke med hendene i jakkelommene med gammelt trehus og traktor i bakgrunnen. Foran ham, med ryggen til oss, ser vi delvis en mann med kniv i slire

TRÅR VARSOMT: For å unngå å knytte Bilzi til en bygd eller et område, har Hoff jobbet sammen med kostymedesigneren Ilja Magga for å lage kostymene så nøytrale som mulig.

Foto: HBO Nordic.

Læreren

For John André Eira var dette en ny utfordring. Han har aldri vært med på noe sånt, men var snar med å si ja når produksjonsselskapet ringte. Heldigvis var det noen andre som sto for selve oversettingen.

– Jeg mener at jeg ikke holder det nivået som trengs for at det lønner seg å begynne med oversettingen. Vi fikk replikkene og begynte å jobbe med dem, forteller han.

Stig Henrik Hoff og John André Eira under innspillingen av Velkommen til Utmark.

ELEV OG LÆRER: Stig Henrik Hoff og John André Eira.

Både Eira og Hoff kan fortelle at det er utfordringer ved å lære seg et så annerledes språk. Det er mer enn å bare etterligne lydene.

– Det er selvfølgelig en utfordring når man plutselig må snakke samisk. Hvilken stavelse skal du legge trykk på, for eksempel, slik at rytmen blir riktig? spør Eira.

Les mer om samisk musikk her:

For Hoff var det vanskelig å lære seg de samiske replikkene, fordi han mangler referansene, eller knaggene, han har til andre språk. Han sammenligner det med norrønt, som han snakker i Beforeigners.

– Jeg må jo si at på det norrøne, hadde jeg ingen knagger. Det sleit jeg virkelig med å få musikals riktig. Altså, norrønt er ekstremt vanskelig og samisk er i samme kategori. På Italiensk har jeg hørt pizza, jeg har hørt spagetti og jeg har hørt språket, forteller Hoff.

Joiken

Språket skulle ikke bli den eneste utfordringen til den kjente skuespilleren. I manuset sto det nemlig at han skulle joike.

– I manuset sto det at «Bilzi joiker i tre dager», og jeg tenkte «hva faen gjør du da? Joiker i tre dager?». «Hva mener dere?», og de svarer «Ja, han joiker». Og jeg kan ikke joike, sier Hoff.

Joiker i Gabba, John André Eira.

UTGIVELSE: John André Eira hjalp Hoff med å lage joiken til «Horagállis». Det endte i utgivelse med Gabba.

Foto: Øystein Jensen / O.Jensen

Heldigvis er Eira en flink joiker og kunne hjelpe Hoff med det også. Og når produksjonsselskapet skulle ha avslutning, så ble Hoff og Eira spurt om ikke de kunne underholde. Det var sånn «Horagállis» ble til.

– Jeg tenkte at jeg har jo mitt eget band, Gabba. De ble med og ble kjent med Hoff. Derfra gikk tankene fort til «Dæven, den der lager vi en sang av», forteller Eira.

Hoff er lykkelig over å ha fått spille med Gabba og kunne fortelle at de raskt spilte på de samme strengene.

– Det har vært dødskult å jobbe sammen med John André og Gabba. Det har vært en skikkelig fin reise, altså. Vi er ikke ferdig med dette, bare så det er sagt. Det stopper ikke her, sier Hoff.

Det samiske er bare en del av Bilzi

Bilzi som karakter, er mer en bare det samiske. Hans samiske bakgrunn er ikke det som bestemmer hva han gjør, for han har flere sider ved seg som definerer ham.

Stig Henrik Hoff spiller samen Bilzi i HBO Nordic serien «Velkommen til Utmark».

USYMPATISK: Bilzi fremstår ikke akkurat sympatisk i serien. Men det gjør for så vidt ikke de andre heller.

Foto: HBO Nordic

Hoff forklarer at i dagen samfunn kan det være hardt å være mann. Mannen må lære seg å kommunisere på en måte som han har sluppet unna før, da man kunne klare seg med muskler og hersketeknikker.

– Det å få gjøre en mann som ikke helt finner frem, som meg selv. Jeg driver fortsatt og leter, men jeg har fem døtre og en kone som skolerer meg i det å kommunisere. Bilzi har på en måte låst seg inn i macholand, sier han.

Stig Henrik Hoff spiller samen Bilzi i «Velkommen til Utmark» på HBO Nordic.

JOIKER: Når hunden til Bilzi dør, sitter han ute å joiker i tre dager.

Foto: HBO Nordic

Det at han får formidlet denne skjebnen, gjør at Hoff virkelig liker å spille Bilzi.

– Bilzi kommer til å være med meg til jeg dør fordi han er en fantastisk fyr, som selvfølgelig er helt håpløs. Akkurat som deg og meg, sier Hoff med et smil.

Korte nyheter

  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli
  • Sáme filmma l nuppát buoremus amásgielak filmma

    Strijmmimdievnastus Netflixa ådå filmma «Stjålet» (Suolludahka) almoduváj bierjjedagá vuoratjismáno 12. biejve, ja dat rájes la Netflixan 7,1 millijåvnå vuosádusá læhkám.

    Filmma l nuppát ienemusát gehtjadum amásgielak filmma globála dásen Netflixan.

    – Iv la duosstam vuorddet. Dát la sierralágásj ja ihkeva suohtas, javllá dåjmadiddje Elle Marja Eira NRK:aj.

    Filmma l vuododum sáme girjjetjálle Ann-Helén Laestadiusa románas, ja dassta l Peter Birro mánusav tjállám.

    Subtsas la nuorra nissuna birra guhti álggoálmmuga árbev bælostahttá, væráldin gånnå amásballo oabllu, dálkádakrievddama ællobargov ájtti ja nuora iesjsårmmimav válljiji gå dille l gássjel divnajda.

    Filma buvtadiddje Khalil Al Harbiti, Kolibri Productions:as, miejnni filmajn la geldulasj politihkalasj tiebmá mij duodaj la ájggeguovddelis.

    Suv mielas la buorre gå filma gæhttje bessi gæhttjat dákkár histåvråjt, mij la dálásjájge dáhpádusáj birra.

    Al Harbiti jáhkká histåvrrå máhttá dæhppot moadda vájmojda væráldav birra, sierraláhkáj álggoálmmugijda.

    Filma dåjmadiddje Eira la juo ådå filmmaprosjevtajn barggamin.

  • Ny leder i Samisk kunstnerråd

    Loga sámegillii.

    Lemet Ánde Buljo er valgt som ny leder for Samisk kunstnerråd.

    Samisk kunstnerråd har 300 medlemmer, med Juoigiid searvi, Samisk kunstnerforbund, Samisk forfatterforening, Samiske komponister, Sámi Lávdi og Mun dajan som medlemmer.

    Buljo sier at han ble spurt om å lede rådet før påske, og har mange saker som gjør at han tar over ledelsen. Et av hjertesakene er kunstnerpolitikk. Buljo ønsker å forbedre kunstneres levekår.

    Samisk kunstnerråd ble etablert i 1987, og målet med rådet er å fremme god og mangfoldig samisk kunst.