Hopp til innhold

Snakket oldemor samisk – kan du stå i Sametingets valgmanntall

Professor i Kulturvitenskap ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, Ivar Bjørklund, mener det er for åpne regler for hvem som kan melde seg inn i Sametingets valgmanntall. Innmelding til årets valg er 30 juni.

Ivar Bjørklund

Professor Ivar Bjørklund mener at reglene for å kunne melde seg inn i Sametingets valgmanntall er for åpne. Med disse reglene kunne hver fjerde finnmarking meldt seg inn i valgmanntallet. Det er slik at for 150 år siden snakket mange samisk, derfor åpner det for at flere finnmarkinger kunne meldt seg inn i Sametingets valgmanntall.

Foto: Anne Olli / NRK

For å kunne stemme ved sametingsvalg må du være registrert i Sametingets valgmanntall.

Det er mulig å skrive seg inn i valgmanntallet når som helst, men for at du skal ha stemmerett ved sametingsvalget i 2017, må innmeldingen ha kommet til Sametinget innen 30. juni.

 • Hør reporter Piera Balto intervjue Professor Ivar Bjørklund, her:

Diskusjoner på sosiale medier

I det siste har det vært diskusjoner på sosiale medier hvor noen mener at det er for enkelt å få seg skrevet inn i Sametingets valgmanntall.

Dette har Ivar Bjørklund reagert på, han mener det er for åpne regler for å bli innlemmet i valgmanntallet.

Regler for innlemmelse i Sametingets valgmantall

 • Alle som avgir erklæring om at de oppfatter seg selv som same, og som enten har samisk som hjemmespråk, eller har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk, eller er barn av person som står eller har stått i manntallet kan kreve seg innført i Sametingets valgmanntallet.
 • Alle samer fra Norge som er over 18 år eller fyller 18 år i valgåret, har rett til å registrere seg i valgmanntallet. Samer som er statsborgere i andre nordiske land kan registrere seg i valgmanntallet dersom de den 30. juni i valgåret står innført i folkeregisteret som bosatt i Norge.
 • Samer som ikke er fra et nordisk land, kan registrere seg i valgmanntallet dersom de har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge de tre siste årene før valgdagen.

Nesten alle i Finnmak kunne stått i valgmantallet

Professor Ivar Bjørklund mener at hver fjerde finnmarking kunne vært registrert i samemantallet, hvis personenes beste- og oldeforeldre snakket samisk.

Dette med referanse til personer som levde for 150 år siden, da mange, mange flere snakket samisk, sier han.

Korte nyheter

 • Harald Gaski utnevnt til æresdoktor ved Umeå universitet

  Loga sámegillii.

  Forsker, forfatter og professor i samisk kultur og litteratur ved Samisk høgskole, Harald Gaski, er utnevnt til æresdoktor for 2024 av Det humanistiske fakultet ved Umeå universitet, sammen med kunstviter, gallerist og driftsleder for Prinsesse Estelles Kulturstiftelse, Sara Sandström.

  «Betydelig innsats for å styrke samisk språk og samisk litteratur og dermed inspirere både forskere og forfattere», står det i begrunnelsen for Gaski. Både Gaski og Sandström ble foreslått av ansatte ved fakultetet.

  Det melder Umeå universitet i en pressemelding.

  Harald Gaski
  Foto: Bjørn Hatteng / UIT
 • Harald Gaski nammaduvvon Ubmi universitehta gudnedoaktárin

  Les på norsk.

  Dutki, girječálli ja sámi kultuvrra ja girjjálašvuođa professor Sámi allaskuvllas, Harald Gaski, lea nammaduvvon Ubmi universitehta Humanisttalaš fakultehta 2024 gudnedoaktárin. Nu maid lea dáiddačeahppi, gallerista ja Prinsessan Estelles Kulturstiftelse doaibmajođiheaddji, Sara Sandström.

  «Mearkkašahtti áŋgiruššan nannet sámegiela ja girjjálašvuođa, ja lea dan láhkai movttiidahtán eará dutkiid ja girječálliid», čuožžu Gaski ákkastallamis. Sihke Gaski ja Sandström leaba evttohuvvon fakultehta bargiiguin.

  Dan čállá Ubmi universitehta preassadieđáhusas.

  Harald Gaski
  Foto: Bjørn Hatteng / UIT
 • Politiet etterforsker mistenkelig dødsfall i Vardø

  Politiet etterforsker et mistenkelig dødsfall etter at en eldre mann fra Vardø døde ved Kirkenes sykehus. Han skal før han døde selv ha opplyst til helsepersonellet at han skal ha blitt utsatt for vold noen dager i forveien, skriver politiet i en pressemelding.

  Sykehuset varslet politiet 15. mai kl. 09.46 om at den avdøde hadde fortalt at han skal ha vært utsatt for vold.

  – Det ble umiddelbart igangsatt etterforskning den 15. mai og vi har avhørt en rekke vitner før helgen, opplyser leder for taktisk etterforskning i FEFE (Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforsking), Torstein Pettersen.