NRK Meny
Normal

Klar for Sámi Grand Prix

Joiker Anne Berit Peltopera sikret seg en plass i neste års Sámi Grand Prix.

Kulturelt innslag av Anne Berit Peltopera

Anne Berit Peltopera er en habil joiker som har joiket også andre steder enn SGP-scenen. Her er hun avbildet under Sametingets 25-års jubileum i år hvor hun joiket for gjestene.

Foto: Idar Kintel / NRK

Det var totalt seks joikere som deltok på lørdagens joikekonkurranse i regi av Samisk Musikkfestival i Karasjok. Alle de seks var kvinner, og flesteparten var fra Karasjok. Anne Berit Peltopera fra Karasjok vant konkurransen

Peltopera er en habil joiker og har deltatt på Sámi Grand Prix en rekke ganger. Hun er nå sikret en plass til neste års Sámi Grand Prix som går av stabelen under påskefestivalen i Kautokeino, der hun i likhet med alle de andre deltakerne må delta med en ny joik som ikke har blitt fremført offentlig før.

Håper flere våger å joikedebutere

Nils Johan Vars

Produsent Nils Johan Vars håper at flere debutanter våger seg på joik.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Produsent Nils Johan Vars i Samisk Musikkfestival er fornøyd med at deltakerantallet har gått opp fra i fjor da de startet med slike joikekonkurranser i forkant. Det var færre enn seks på det meste under fjorårets konkurranser.

– Det kan tyde på at dette er i ferd med å feste seg hos folk, og at flere og flere våger å delta. I går hadde vi flere debutanter på scenen, folk som aldri har joiket offentlig før og som gjorde det veldig bra.

Produsenten tror at slike mindre joikekonkurranser kan være et «lavterskeltilbud» som kan være med å ta bort prestasjonspresset slik at flere tør å joike – til og med på Sámi Grand Prix.

– Sámi Grand Prix er en tradisjonsrik konkurranse som det er knyttet stor ære til, det er klart at det er skremmende som joikedebutant å skulle delta og joike offentlig der for aller første gang. Delfinalen kan dermed være en mindre arena hvor man kan debutere som joiker. Jeg tror at det er et stort potensiale av dyktige joikere rundt omkring som ennå ikke har joiket offentlig, sier produsent Nils Johan Vars.

Joikerekruttering

Samisk Musikkfestival har siden i fjor arrangert såkalte delfinaler i hele Sápmi for å motivere til økt joikedeltakelse. Den tradisjonsrike Sámi Grand Prix som består av en sangdel med seks finalister og en joikedel med ti finalister, og har tidligere blitt kritisert fordi de sjelden har fått med seg joikere utenfor Indre-Finnmark.

Festivalen vil også i år arrangere slike konkurranser i forkant i alle de fire landene hvor samer bor; i tillegg til Norge; Sverige, Finland og Russland.

Lørdag ble delfinalen som gjelder Sápmi på norsk side arrangert i Karasjok .