Ny CD etter 11 år

11 år etter den forrige CD-utgivelsen kommer Sančuari ut med ny CD nå.

Svein Egil Oskal og Heaika Hætta i Sančuari

Svein Egil Oskal og Heaika Hætta i Sančuari

Foto: Åse Pulk/NRK

Den samiske gruppa Sančuari har nylig gitt ut CDen "Gállábártnit". Det skulle gå hele 11 år siden forrige CD, men nå ser alt lyst ut for lanseringen av 14 joiker innpakket i populærmusikalsk uttrykk.

Tredje CD like før 30 års jubileum

– Det var morsomt at vi klarte å lage én CD til før vi blir for gamle. Vi begynte jo i 1984 og om to år har vi 30 års jubileum. Vi er stolte av produktet, og ser med glede til å møte publikum på konsertene framover, sier Heaika Hætta og Svein Egil Oskal i Sančuari.

Deres første CD kom i 1997. Neste CD kom ut fire år etter og nå etter 11 år igjen kommer den tredje CDen.

– Det er lang tid og mange har nok begynt å glemme oss. Og den yngste generasjonen kjenner vel ikke til oss i det hele tatt.

«Gállábartnit»

«Gállábartnit» er navnet på CDen og det er også det samiske navnet på de tre stjernene som utgjør Orions belte. I den samiske mytologien er «Gállábártnit» resultatet av solsønnens frierferd i jettenes land - de tre sønnene - som ble opphavet til det samiske folket.

– Gállábártnit er det samiske folkets stolthet - som ofte kommer til uttrykk på konsertene våre. Følelsen av at vårt folk er "davvieatnama searamusat ja fávrrumusat", som betyr at "vi er de beste og de vakreste her nord", - slik Gállábartnit var.

Joiker

De fleste joikene på denne CDen er laget av bandets egne medlemmer og dedikert til enkeltpersoner. Men ikke alle er det.

– Vi byr på en musikalsk reise i Sápmi - slik det har vært og slik det er.

Som ved tidligere utgivelser har det vært et musikalsk samarbeid med flere musikere og produsenter både i Norge og Sverige, som Jan Dahlqvist, Kjetil Dalland (Mari Boine Band) og Roger Ludvigsen.