Hopp til innhold

Vurderer egen samisk avdeling

Alta kommune skal til høsten etablere en samisk språkgruppe i en ny norsk barnehage.

Barnehagebarn

Illustrasjonsfoto.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Ifølge leder i barne- og ungdomsavdelingen i Alta kommune, Per Hindenes, skal de også se på muligheten til å etablere en egen samisk avdeling ved nye Oterfaret barnehage i Hjemmeluft i Alta.

Det er nå to samiske språkgrupper i to barnehager i Alta. I tillegg har Alta fra før en privat samisk barnehage, Álttá siida, men i den er det ikke plass til alle barn som ønsker å gå i samisk barnehage.

Derfor har Samisk foreldrenettverk i Alta i lengre tid forsøkt å få kommunen til å etablere et samisk barnehagetilbud.

14 barn på venteliste

Nå er det 14 barn på venteliste i den private samiske barnehagen.

Kommunen skal bruke dette som grunnlag for å se om disse er interessert hvis det etableres en ny samisk barnehageavdeling.

Egen samisk avdeling

Før har det vært et ønske om å bygge ut den nåværende private samiske barnehagen i Alta, og dermed å sette den kommunale samiske avdelingen der. Dette er ikke aktuelt å gjøre nå.

– Det er teoretisk mulig å bygge ut Álttá siida, men det er ikke aktuelt nå. Barna bor ulike steder i byen, og det er en fordel dersom det er samisk tilbud flere steder, sier Hindenes.

Korte nyheter

 • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

  Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

  En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

  Det skriver Harstad Tidende.

  – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

  Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

  – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

 • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

  Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

  Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

  Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

  Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

  Ekstraordinært statsråd
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

  Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

  Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

  De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.