Hopp til innhold

Anmeldte netthets: – Noe av det verste jeg har lest

Omtalte samer som en kreftsvulst og truet med å skyte dem. – Mye grovt blir sagt hver dag, men samfunnet reagerer ikke like raskt når samer blir hetset, mener professor.

Bildemontasje med Runar Myrnes Balto og hets mot samer som han har anmeldt

ANMELDT: Sametingsrepresentant Runar Myrnes Balto (NSR) anmeldte denne kommentaren som er hentet fra Facebook.

Foto: Privat/skjermdump

«Jeg og mange ser på Samebevegelsen som en kreftsvulst mot demokrati og likestilling en annen isme i Norge bare venter på å forverre.»

«Rett til å skyte reinen vil være en rett med likevekt – mot slike overgrep. I mange land ville det være rett til å skyte Samen også.»

Det er noen utdrag fra kommentaren som er skrevet under et bilde av reinsdyr som beiter i en privat hage.

– Jeg ble sjokkert. Man tror nesten ikke sine egne øyne når man ser slikt. Vi er så vant negative kommentarer om samer på nett, så det skal litt til før man blir sjokkert.

Det sier sametingsrepresentant Runar Myrnes Balto (NSR) som leverte anmeldelsen.

Runar Myrnes Balto leder for NSR

SETTER FOTEN NED: Myrnes Balto føler at han har mange med seg når han setter foten ned mot hets.

Foto: Pressebilde / NSR

Torsdag har NRK gjentatte forsøkt å kontakte personen bak kommentaren, men ikke lyktes å få personen i tale.

– Det var klar samehets hvor vedkommende rett og slett truet med å skyte samer. Det er noe av det verste jeg har sett i et kommentarfelt på Facebook, sier Balto.

Kommentaren er nå anmeldt.

– Tar fullstendig avstand

Kommentaren var skrevet i Facebook-gruppen «EDL står for etnisk og demokratisk likeverd».

Administrator i gruppa, Turid Bjørnstrøm, mener uttalelsene er langt over streken.

Turid Bjørnstrøm

TAR AVSTAND: Administrator Turid Bjørnstrøm tar avstand fra kommentarene. – Det er ikke EDL som har skrevet dette. Det er en enkeltperson, sier hun.

Foto: Privat

– Jeg tar fullstendig avstand fra dette. Vedkommende har flere ganger vært korrigert for kommentarene sine. Han er nå utestengt. Det er mange som mangler begrensning, eller ikke tenker når de uttrykker seg i offentlige grupper. Det er ofte voksne folk og de må selv stå ansvarlig for det som skrives, sier Bjørnstrøm.

Kommentaren ble fjernet etter at den ble meldt inn til Facebook. Bjørnstrøm legger til at gruppen ikke aksepterer personangrep eller angrep mot folkegrupper, slik som dette.

– Det å blande demokrati og likeverd og det å skyte folk er ... jeg vet ikke, jeg har ikke ord, sier Bjørnstrøm.

NRK har vært i kontakt med politiet som sier at de ikke har fått registrert anmeldelsen torsdag formiddag.

Flere dømt for hatefulle ytringer

Anmeldelsen kommer i etterkant av at politiet har startet etterforskning etter hets mot Lan Marie Berg (MDG) som er miljøbyråd i Oslo .

Det var en rekke nedsettende kommentarer rettet mot Berg i en Facebook-gruppe som satte sinnene i kok i helgen.

Lan Marie Berg er politiker for MDG og byråd i Oslo.

UTSATT FOR HETS: Politiet i Oslo har bestemt seg for å etterforske hetsen som MDG-politiker Lan Marie Berg har blitt utsatt for.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Balto sier at anmeldelsen også kom i lys av etterforskningen.

– Når vi ser hvordan folk har tatt imot Berg-saken, så er det klart at det gir oss tro. Jeg tror folk også ser hetsen samer møter på nett og ellers, at de blir med på å beskytte også samer i forhold til det, sier Balto.

Flere personer har blitt dømt for hatefulle ytringer mot samer de siste to årene. Den første dommen kom på bakgrunn av hets mot samer februar 2019 .

27. april ble en mann i 50-årene fra Finnmark dømt i Indre og Østre Finnmark tingrett for overtredelse av straffeloven § 185 som omhandler diskriminerende- eller hatefulle ytringer.

Mannen ble dømt til å betale en bot på 13.000 kroner, subsidiært 26 dager i fengsel.

– Retten finner det ikke tvilsomt at tiltaltes ytring kvalifiserer til en «diskriminerende eller hatefull ytring» idet den klart er truende og nedsettende jf. ordlyden «Bunt dem fem og fem og kast dem på have», står det i dommen.

– Er du en minoritet så er du lettere eksponert

Ketil Lenert Hansen er professor ved UiT Norges arktiske universitet. Han viser til forskning som bekrefter at samer og andre minoriteter opplever hets i dagens Norge.

– Er man et urfolk og minoritet så er man oftere eksponert for etnisk diskriminering og hets, sier Lenert Hansen og viser til fornorskningsprosessen mot samer, og legger til:

– Professor emeritus Ivar Bjørklund har sagt at det er en nordnorsk arvesynd at man krenker det samiske.

Ketil Lenert Hansen

JOBBET MED DISKRIMINERING: Professor Ketil Lenert har jobbet med hets mot samer i over 20 år.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

I en undersøkelse Lenert Hansen har gjennomført kommer det frem at 95 prosent av samisk ungdom sier de har opplevd fordommer mot det samiske og mange har opplevd etnisk diskriminering.

– Mange unge sier at de ofte må står til ansvar for den samiske kulturen i nettdebattene om samiske saker. Mange har vanskeligheter å takle det som skjer på nett og sier at det går utover den psykiske helsen, sier Lenert Hansen.

Også sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) har tatt til motmæle mot samehetsen.

Det som gjør meg ekstra lei meg det er at våre barn og unge leser dette, og deres medelever leser dette. De lever i en oppfattelse av at dette er greit, men det er ikke greit og det må vi si ifra om, sier Keskitalo.

Nå håper Balto, som leverte anmeldelsen, at politiet starter etterforskning.

– Jeg håper det blir gjort noe med saken. Jeg ble sint da jeg så det, og jeg er fortsatt sint. Det skal ikke være lov å skrive slikt, sier Balto.

Korte nyheter

 • Mental Helse bekymret for nedleggelse av døgnplasser i nord

  Mental Helse Troms og Finnmark er bekymret for utviklingen i psykisk helsevern.

  – Liv kan gå tapt, vi har ingen å miste, sier nyvalgt leder i organisasjonen, Merethe Saga Lønnum i ei pressemelding.

  De er urolig over at døgnplasser i Helse Nord kan bli lagt ned i omstruktureringsprosessen helseforetaket er i gang med.

 • Dolastangielddus vuossárgga rájes

  Vuossárgga cuoŋománu 15. b. álggahuvvo áigodat mas lea obbalaš dolastangielddu Norggas.

  Dalle ii leat lohpi cahkkehit dola ja grilla, vuovddis dahje eará meahcceeatnamiid lahkosis.

  Norggas fertejit buohkat leat várrugasat vai eai šatta buollimat buollá. Dát guoská buohkaide, oppa áigge ja juohke sajis, dieđiha Servodatsihkarvuođa- ja gearggusvuođa direktoráhtta.

  Bål
  Foto: Inger-Lise Hansen / NRK
 • Funn av død person

  Søndag formiddag har nødetatene og frivillige satt i gang med søk etter en savnet person i Alta. Det er en mann i 20-årene, bosatt i Alta, som er savnet. Søket vil foregå i området småbåthavna etter funn av gjenstander tilhørende savnede, melder politiet.

  Søket ble avsluttet etter at det ble gjort funn av en død person. Politiet opplyser at identiteten ikke er bekreftet og at pårørende er informert om funnet.

  Søndag morgen iverksatte nødetatene og frivillige en leteaksjon etter en savnet person i Alta.
  Foto: Jan-Erik Steine / NRK