Hopp til innhold

– Rart at vi ikke ble invitert

Sametingspresidentene er skuffet over at de ikke ble invitert til klimakonferansen Sveriges statsminister arrangerte i Riksgränsen denne uka.

Egil Olli
Foto: Åse Pulk / NRK

GULDAL: Presideanttat imaštallet go eai bovdejuvvon

SE VIDEO: Reindriftssamer skuffet over å bli utelatt

SE VIDEO: Statsministermøte uten samepresidenter

– Vi har tidligere sagt klart ifra at vi ønsker å delta på slike møter. Derfor synes jeg det er underlig at ikke sametingene fikk plass, sier den norske sametingspresidenten Egil Olli.

Moderaternas leder Fredrik Reinfeldt.

Den svenske statsminister Fredrik Reinfeldts har i disse dager arrangert Nordisk Globaliseringsforum, i Riksgränsen i Nord-Sverige.

Foto: Kerstin Carlsson / Scanpix

Møtet som den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt holdt på Riksgränsen tirsdag og onsdag denne uka, handlet om hvordan Norden kan opprettholde sin konkurransekraft og velferd samtidig som man greier å håndtere klimautfordringene.

I tillegg til de nordiske statsministrene, deltar 100 representanter, deriblant natuvernere og forfattere. Men altså ingen representanter for samene.

Skylder på lite plass

Sverige statsminister Fredrik Reinfeld mener at naturfolk er viktige i arbeidet med klimautfordringene. Han mener de er bedre forberedt på det som vil skje framover.

Reinfeldt sier at trange konferanserom i hotellet på Riksgränsen er skyld i at ikke alle kunne delta.

– Det er begrenset hvor mange som kan delta, for hotellene i Riksgränsen er små. Dessuten har jeg ikke vært med på å bestemme om det er plass til en same her eller ikke, sier Reinfeldt til Ođđasat.

– Dårlig unnskyldning

Men det argumentet synes den norske sametingspresidenten er lite holdbart.

– Det er en dårlig unnskyldning. Blant så mange deltakere må det ha vært plass til noen til, mener Olli.

Også den finske sametingspresidenten Klemetti Näkkäläjärvi synes prioriteringen er kritikkverdig.

– Vi har jo vært med på mange parlamentariske møter som angår arktiske strøk, hvor vi også har holdt flere innlegg om klimautfordringene. Det hadde vært naturlig om vi også ble invitert på dette klimamøtet, slik at vi hadde fått formidle våre erfaringer og perspektiver til et høyere politisk nivå.

Reindriftssame Erik Anders Niia i Sverige

Reindriftssamen Erik Anders Niia synes det er diskriminerende at ikke noen fra reindrifta er invitert på klimamøtet,

Foto: Stefan Karlson, SVT

–Dette er ignoranse

Også folk i reindrifta synes det er merkelig at ingen fra næringa er invitert. Reindriftssamen Erik Anders Nia mener Sveriges statsminister ignorerer samene.

– Det er ikke første gang dette skjer. Slik har det alltid vært. Samer inviteres bare til noen småmøter. De anser oss som dumme.

Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.