Hopp til innhold

Nederlag for NSR

Meldingen om de samiske institusjonene blir ikke sendt ut på høring.

Avstemning om institusjonsmeldingen

21 stemte imot at sametingsrådets institusjonsmelding skal sendes ut på høring.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

21 representanter stemte imot forslaget fra NSR. 18 representanter støttet forslaget om å sende saken ut på høring.

Gruppeleder Aili Keskitalo (NSR) fremmet forslaget om å sende meldingen på høring til berørte institusjoner og andre interessenter.

For en måned siden varslet president Egil Olli at han ville gå av dersom Sametingets plenum ikke fikk anledning til å behandle meldingen.

Ville ha innspill fra flere

- Jeg beklager at dette er blitt en prinsippsak for rådet, og at man ikke har et ønske om å få flere til å si noe om meldingen. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å få kunne få flere innspill fra det samiske samfunnet, sa hun i innlegget før avstemningen.

Aps gruppeleder Willy Ørnebakk er ikke enig med Keskitalo.

Willy Ørnebakk og Hilde Nyvoll

Ann-Mari Thomassen og NSR tapte avstemningen. Aps gruppeleder Willy Ørnebakk og Aps Hilde Nyvoll i forgrunnen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Det er feil å framstille saken slik. Nå har Sametingets flertall sagt at de slutter seg til meldingen. Det er nå Sametinget kan starte dialogen med ulike institusjoner. Vi kan gå inn i detaljer med eiere, andelshavere, fylkeskommuner, kommuner og andre. Denne prosessen vil etter hvert avklare om den videre organiseringen, sier Ørnebakk til nrk.no/sami.

Han understreker at institusjonsmeldingen ikke må oppfattes som et ultimatum for institusjonene.

- Klar for tvangssammenslåing

NSRs gruppeleder Aili Keskitalo beklager at Egil Olli har fått flertall for institusjonsmeldingen.

- Det betyr dessverre at flertallet i Sametinget har gitt sametingsrådet en blankofullmakt til å tvangssammenslå enkelte samiske institusjoner, sier hun.

- Vi i NSR hadde i det lengste håpet at Arbeiderpartiet skulle legge politisk prestisje til side i denne saken, og gjøre det eneste riktige, nemlig å lytte til hva de samiske institusjonene selv ønsker for egen fremtid og hvilke behov de ser. Vi beklager sterkt at Egil Olli i stedet har vridd fokus over på interne regler og på den bakgrunn stilte plenum overfor et kabinettspørsmål i denne saken, sier hun.

NSR ber nå om at sametingsrådet i den videre oppfølgingen av saken vil ta institusjonene med på råd, og vil gjøre sitt ytterste for å sikre dette.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen