Hopp til innhold

Nå skal Sametinget og Oslo kommune samarbeide bedre

Sametinget skrev i formiddag under samarbeidserklæringen med Oslo kommune. – Dette er en historisk dag, sa bysrådsleder Raymond Johansen.

Raymond Johansen Aili Keskitalo

Byrådsleder Raymond Johansen og Aili Keskitalo skrev under samarbeidserklæringen i formiddag i Oslo rådhus.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Og det har han helt rett i. Aldri før har Norges hovedstad hatt et så tett og nært samarbeid med representanter for den samiske befolkningen som nå. Erklæringen fører til at det blant annet blir et samisk språkkrav i den samiske barnehagen i Oslo, og avtalen skal generelt sørge for at kommunen tar bedre ansvar ovenfor bysamene i hovedstaden.

– Vi er opptatt av å ha god dialog og et godt samarbeid med de samiske miljøene, og jeg vet at Oslo kommune har en betydelig og voksende samisk befolkning, fortsatte byrådsleder Raymond Johansen i sin tale under den årlige frokosten på Oslo rådhus.

Heiste flagget i 2003

Han fikk støtte av sametingspresident Aili Keskitalo, som dro frem Oslo kommune som et godt eksempel da de for første gang i 2003 heiste det samiske flagget til topps på rådhuset.

– Siden fulgte det samiske flagget på Stortinget og regjeringsbyggene, sier hun.

Johansen uttrykte takknemlighet for at han og Keskitalo hadde fått mulighet til å skrive under avtalen på selveste 6. februar.

– Dette er en stor og viktig dag for Oslo kommune, for Sametinget og for den samiske befolkningen i Oslo, men også for alle de som bor i Oslo.

Byrådslederen takket sametingspresidenten for det gode samarbeidet hittil, og benyttet også anledningen til å opplyse om at Oslo kommune og Sametinget to ganger i året fremover skal møtes i anledning samarbeidavtalen.

– Det er viktig for kommunen å få oppleve samisk kultur og tradisjoner.

Kort tid etterpå signerte Raymond Johansen og Aili Keskitalo den mye omtalte samarbeidsavtalen, som skal bedre bysamene i Oslo sin mulighet til å ta vare på eget språk og kultur.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen