Hopp til innhold

Million-hopp for politikerne

De største budsjett-vinnerne er sametingspolitikerne selv. Sametingsrådet vil øke bevilgningen med 72 prosent. – Dristig og tullete, svarer opposisjonen.

Sametinget og penger
Foto: Grafikk: NRK Sami Radio

– Sametingspolitikere skal bruke 1,3 millioner kroner neste år til å få kontakt med folket, og det samiske samfunnet, sier rådsmedlem Vibeke Larsen (Ap).

Totalt får politiske grupper i Sametinget 3,2 millioner til politisk arbeid neste år.

Sametingsrådet foreslår en økning på 72% til de politiske gruppene på Sametinget. Økningen er på 1,3 millioner kroner.

Rådet ønsker å nå bedre kontakt med det samiske samfunnet og folket med denne økningen.

Folket bedt om økningen

Sametingsråd Vibeke Larsen

Rådsmeldem Vibeke Larsen

Foto: Kenneth Hætta

Sametingsrådsmedlem, Vibeke Larsen fra Arbeiderpartiet (Ap) begrunner den største prosenvise økningen på budsjettet med at de ønsker bedre kontakt med folket og at Ap har lovet dette til velgerne før valget.

HØR: Vibeke Larsen

– Denne økningen mener vi at både opposisjonen på Sametinget og folket har bedt om, pengene vil gi politikerne gode muligheter til å oppnå dialog med folket og det samiske samfunnet, sier Larsen.

Kan bruke pengene som de vil

Larsen sier at de poltiske gruppene på Sametinget kan selv bestemme hvordan de ønsker å bruke pengene.

– Om de vil ansette heltidspolitikere, arrangere folkemøter eller på andre måter synliggjøre sine aktiviteter, det kan de selv bestemme sier rådsmedlem Vibeke Larsen. Hun påpeker at denne kraftige økningen på budsjettet til politikerne ikke vil gå på bekostningen av andre samiske tiltak.

Dristig og tullete påstand

Aili Keskitalo

NSRs leder Aili Keskitalo

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Norske Samers Riksforbunds (NSR) parlamentariske leder på Sametinget, Aili Keskitalo beskriver argumentene til Vibeke Larsen som dristige og tullete.

– Jeg tror aldri at folket har bedt om at Sametingets politikere skal bevilge seg millionbeløp for å oppnå kontakt med dem. Jeg tror heller at folket krever midler til konkrete tiltak som gagner det samiske samfunnet, sier Keskitalo.

HØR: Aili Keskitalo

Større avstand til Sametinget

Aili Keskitalo sier at Arbeiderpartiet har allerede brukt store beløp til ansettelser, blant annet kommunikasjonsdirektør og medierådgiver.

– Det er direkte tullete av Vibeke Larsen og rådet og påstå at en slik stor økning til politisk arbeid ikke medfører til andre tiltak for mindre bevilgninger, sier Keskitalo.

Hun viser til at det neste uke vil møte flere representanter for ulike samiske tiltak på Sametinget for å be om mer peng.

– Jeg vil nevne Beaivváš sámi teater som et eksempel som behøver midler til sitt arbeid, sier Aili Keskitalo og sier helt klart at NSR ikke vil støtte en økning på 1,3 millioner kroner til sametingspolitikere.

Korte nyheter

 • Helse Nord: Skal se på endringer 9. januar

  Styret i Helse Nord har onsdag vedtatt at de skal behandle forslagene til endringer i spesialisthelsetjenesten på et ekstraordinært styremøte 9. januar.

  5 arbeidsgrupper har utredet endringer for å styrke tilbudet til pasienter i nord.

  Administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, sa på møtet at de fleste reaksjonen har dreid seg om en av arbeidsgruppenes forslag.

  Styret opprinnelige plan om å behandle de endelig forslagene 25. april står fortsatt ved lag.

 • Norges eldste sameforening 75 år

  Lørdag feirer Oslo Sámiid Searvi (Oslo sameforening, OSS) 75 år.

  OSS ble grunnlagt i 1948 og er Norges eldste sameforening.

  – Vi er stolte av å være en sameforening som har lange tradisjoner i å synliggjøre samisk kultur. Gjennom 75 år har vi vært et kraftsentrum i å fremme samiske folks rettigheter og interesser..

  Det skriver leder i Oslo Sámiid Searvi, Tor Gunnar Nystad, i invitasjonen til jubileumsfeiringen.

  Loga sámegillii

  Tor Gunnar Nystad
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Norgga boarraseamos sámesearvi 75 jagi

  Lávvardaga ávvuda Oslo Sámiid Searvi (OSS) 75 jagi.

  OSS vuođđuduvvui jagis 1948 ja lea Norgga boarraseamos sámesearvi.

  – Mii leat rámis leat sámesearvi, mas leat guhkes árbevierut čalmmustahttit sámi kultuvrra. 75 jagi leat mii leamaš guovddážis Norgga oaivegávpogis ovddidit sámi vuoigatvuođaid ja beroštumiid.

  Nu čállá Oslo Sámiid Searvvi jođiheaddji, Tor Gunnar Nystad, bovdehusas ávvudoaluide.

  Les på norsk

  Tor Gunnar Nystad
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK