Røde Kors rykker ut for å hjelpe rein i krise

Onsdag kommer den sårt trengte avlastningen for reindriftsutøvere. De kjører flere timer om dagen for å hindre reinsdyrene fra å dø.

Røde Kors skuter på vei i fjellet

HJELPEN KOMMER: Røde Kors i Kautokeino skal trekke opp fire sekker med 800 kilo fôr onsdag. Dette er den første hjelpen fra det offentlige under beitekrisen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Røde Kors

Regjeringen har allerede slått alarm og frykter at så mange som 160.000 reinsdyr kan dø på grunn av beitekrisen.

Røde Kors mannskap hjelper reineiere med å frakte for til flokkene.

Røde Kors-mannskap ute og hjelper reineiere med frakt av for.

Foto: Svein Ole Klemetsen / Røde Kors

Krisen har oppstått etter at Troms og Finnmark, Nordland og deler av Trøndelag nærmest har snødd ned. Store snømengder kombinert med regn og hyppig temperaturskifte er problemet.

Dette har ført til en mangel på mat. Reinsdyr og reindriftsutøvere har vært i denne krisen siden desember, men nå kommer etterlengtet hjelp.

– Onsdag skal vi trekke opp fem sekker med 800 kilo fôr i hver sekk. Disse skal opp til reinen som beiter over ti mil fra veien, sier Marit Lovise Logje Malin som er leder for Røde Kors i Kautokeino.

Marit Lovise Logje Malin

BIDRAR: Marit Lovise Logje Malin og resten av hjelpemannskapene til Røde Kors i Kautokeino får mange turer på snøskuter de kommende dagene for å hjelpe næringen i krise.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Den første hjelpen kommer til et reinbeitedistrikt som befinner seg i Bassevuovdi-området. Dette er langt på Finnmarksvidda, nært finskegrensen, og over ti mil fra nærmeste vei.

Jobben med å trekke opp fôret tar flere timer på snøskuter. Dette er dyrebare timer for dem som skal gjete reinen.

Dårlig beite for reinsdyr

DÅRLIG BEITE: Både på Finnmarksvidda og i indre Troms må reineierne nå fôre reinen med rundballgress og pellets.

Foto: Arild Moe / NRK

«Nødløsning»

Forrige uke kom beskjeden om at Troms og Finnmark fylke skulle bidra i krisen. De har sett på mulighetene om Forsvaret skal settes inn for å bidra i krisen. Denne hjelpen har ikke kommet enda.

«Nødløsningen» ble da Røde Kors.

– Vi har valgt å gjøre dette siden reindriften lenge har måttet dra fôret opp til beitene, sier Sunna Marie Pentha, reindriftsdirektør for fylkesmannen i Troms og Finnmark.

Flere har vært i kontakt med Forsvaret og fylkesmannen, men får beskjed om at Forsvaret ikke settes inn enda. Hvorfor?

– Vi venter fortsatt på svar. Mens vi venter, ser vi at vi allerede må hjelpe de som har slitt lengst, sier Pentha.

Sunna Marie Pentha

HJELPEN KOMMER: Sunna Marie Pentha, reindriftsdirektør i Troms og Finnmark fylkeskommune, lover hjelp til den kriserammede reindriften.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Hjelper fire distrikt

Røde Kors i Kautokeino har fått beskjed om å hjelpe fire reinbeitedistrikt i området de kommende dagene, opplyser leder Malin til NRK.

– Det blir tatt en løpende vurdering på hvor lenge reindriftsutøverne trenger hjelp, sier Malin.

Snødybde i Norge

STORE SNØMENGDER: Senorge.no er en tjeneste MET, NVE og Kartverket har. Blå farge illustrerer snødybde.

Foto: Skjermdump fra senorge.no

Må omprioritere ressursene

Selv om Røde Kors nå er satt inn for å bidra, sier Pentha at de fortsatt trenger støtte fra Forsvaret. Det er nemlig over 270 tonn med fôr som sultne reinsdyr på vidda venter på.

– Forsvaret ser på muligheten til å omprioritere sine ressurser. De har oppgaver som de først må delegere og gjøre om. Derfor har vi sagt ja til denne hjelpen først, sier Pentha.

Nå venter flere dager på snødekte vidder for det frivillige hjelpekorpset i Kautokeino. Dette ser de på som lærerik erfaring for fremtiden.

– Det er viktig at Røde Kors får komme seg ut i felt når det ikke er krise og folk ikke er i nød, sier Malin.

Korte nyheter

 • Magga-kritihkka soardida

  Nordkalottfolket leat čađahan erenomáš buori válggaid, muhto ožžot dál kritihka ahte fuonidit sámi giela ja kultuvrra. – Mun bálán ahte šaddá vel váddásat gohčodit iežat sápmelažžan nu go debáhta lea šaddan dál, lohká bellodatjođiheaddji Toril Bakken Kåven Nordkalottfolket:is. Son lohká ahte Ole Henrik Magga kritihkka erenomážit lea čuohcan sutnje.

 • 91 olbmo errejuvvon Bådådjos

  Dan maŋimuš jándora leat registrerejuvvon golbma ođđa covid-19 njoammuma Bådådjos. Gielda diehtá geas njoammun lea boahtán. Nu dieđiha dearvvašvuođajođiheaddji Stian Wik Rasmussen Bådådjo gielddas. Dál leat 91 olbmo gávpogis geat leat errejuvvon.

 • GoT-stjerne blir urfolksambassadør

  Game of Thrones-stjernen, danske Nikolaj Coster-Waldau skal sammen med filmskaperne Kukâka Coster-Waldau og Baltasar Kormákur bidra til å markedsføre urfolksfilm og filmindustri.

  De tre har inngått avtale med Arctic Indigenous Film Fund (AIFF) om å promotere urfolksfilm i den internasjonale filmindustrien.

  AIFF er et nytt filmfond etablert av Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI). Det melder nettverket for arktiske universiteter UArctic.

  Nikolaj Coster-Waldau
  Foto: HBO Nordic