Rørosrein fikk fire Spesialitetsmerker for matproduktene sine under mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin av Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Den stolte bedriftslederen, Eva Nordfjell, sier at spesialmerker henger høyt.
– Det er gørr stort, det er en anerkjennelse, da vet vi at vi det er av de beste produktene i landet. Det er givende for oss som jobber daglig med det her kjøttet, vi føler vi får lønn for strevet.
Rein er kortreist mat
Bak merkeordningen «Spesialitet» står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.
Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Rørosrein har blant annet fått spesialitetsmerket for sitt pinnekjøtt av rein.
– Pinnekjøtt er jo i utgangspunktet et produkt som er populært, uavhengig av kjøttype. Da tenker jeg det å vise mulighetene med reinkjøtt er veldig bra, det tror jeg både utvikler produktene og hele næringen, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Nr. 2 på lista
Administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Matmerk oppfordrer flere i reindriftsnæringen til å bruke de offentlige merkeordningene.
Matmerk har spurt forbrukerne hvilke matvarer og produkter de mener er genuint norske, som de virkelig vil beskytte og ta vare på, og da kommer reinkjøtt som nummer to, etter brunost.
– Da må jeg jo si at med forbrukernes ønske så syns jeg at alle som har reinsdyr må kjenne sin besøkelsestid og faktisk bruke de offentlige merkeordningene for alt det er verdt, vi tar imot søknader og de skal bli reelt behandlet, sier Sundqvist.
Familiebedrift
Det er to sørsamiske familier som eier og driver Rørosrein. De driver med reindrift i Gåebrien Sijte i Trøndelag.
I 2008 satt de opp en gamme på gården der de bor i Røros. Der serverer de selvlaget mat og forteller om sørsamisk kultur og reindrift.
– Vi ønsket å kunne ha en tilleggsnæring til reindrifta. Vi merket at folk flest har et stort behov for å vite mer om reindrifta. Derfor bestemte vi oss for å dele litt av denne spesielle sørsamiske tradisjonen, sier Nordfjell.
De fikk tidlig lære hvordan de ulike delene på dyret skulle brukes, og hvilke kjøttstykker som kan brukes til hva.
Intensjon er at alt som kan lages av storfe og gris, også kan lages av reinsdyrkjøtt.
– Vi har tatt med oss de gamle samiske familietradisjonene inn i bedriften Rørosrein. Disse viderefører vi, samtidig med at vi også har utviklet nye produkter.
Produktene som de fikk Spesialitetsmerke for:
- Flatbiff av kalv
- Pinnekjøtt av reinsdyr
- Rørosviddas perle (Mørbrad av kalv)
- Bare rein spikkjipølse
– Det er jo Norges beste kjøtt, kanskje verdens beste kjøtt, forteller Nordfjell.
Hyllest til hele næringen
Eva Nordfjell har tatt hele sin arbeidsstab med seg til matmessen i Berlin.
Hun forteller at under julestria hadde de ikke tid til julebord. Så nå blir det et forsinket julebord for de ansatte her under Grüne Woche.
Eva Nordfjell håper prisene vil bety mye for hele reindriftsnorge, og for alle som holder på med reindrift, som en hyllest til næringen og kjøttet.
– Vi kommer selvsagt til å bruke spesialitetsmerket framover og håper at dette kan gi oss et fortrinn for våre kunder og inn mot salget av våre produkter. Å være liten, er krevende for salg i butikk og for litt større kunder.