Hopp til innhold

Reineiere har inngått en avtale om samarbeid med et gruveselskap

Rans sameby i Västerbottens len i Sverige har inngått en samarbeidsavtale med gruveselskapet Botnia exploration.

Reindrift, reinflokk

Illustrasjonsbilde av en reinflokk. Bildet er tatt på Finnmarksvidda i Norge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Dette skjer rett før selskapet nå skal sende inn en søknad om bearbeidelseskonsesjon, det vil si en søknad om tillatelse til, gruvebrytning av gullmineraler i Vindelgransele i Västerbottens län.

Rans sameby (ekstern lenke) er en sameby (et reinbeitedistrikt) med helårlige reinbeitemarker i Sorsele kommune Västerbottens len i Sverige.

Avtalen har trådt i kraft

Det var for akkurat en uke siden samarbeidsavtalen mellom de to partene begynte å gjelde.

Avtalen innebærer blant annet at samebyn kan delta i møtene til selskapet og få kompensasjon for dette, både for reiser og tapt arbeid. Samebyn kan også hjelpe til som konsulenter under prosessen.

– Selskapet forplikter seg også til å gjøre en reinnæringsanalyse, der samebyn får fullt innsyn i arbeidet, opplyser Göran Jonsson, ordfører i Rans sameby, til SR Sameradion & SVT Sápmi.

Den aktuelle søknaden gjelder området Vindelgransele, et område mellom Lycksele og Malå i Västerbotten. Det ligger i delen der samebyns reinbeiter er smalest og der de har sina vinterbeitemarker.

Det er et mineralrikt område. Gruveselskapets målsetting er å drive småskala gruvebrytning, men Göran Jonsson stiller seg spørrende til om dette innebærer bare et hull i jorda, som Jonsson selv uttrykker det.

Korte nyheter

  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima og miljøminister under stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO
  • Samisk film til Australia

    I dag offentliggjorde Sydney International Film Festival at filmen Eallogierdu / Tundraens voktere skal vises på fesitvalen.

    Filmen er tidligere vist på Toronto International Film Festival, Tromsø International Film Festival og Santa Barbara International Film Festival.

    Gjeterhytte som er med i filmen Eallogierdu - Tundraens voktere
    Foto: Pressebilde / Freedom From Fear Stories