Reindrifta kan forsvinne

Reindrifta i Nenets-området i Russland er i fare fordi det finnes store oljeforekomster i reinbeiteområdene.

Rein

ill.foto

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

 -Mange aktører ønsker å ha dialog, men andre bryr seg ikke om reindrifta i disse nordlige områdene.

Det sier direktør Anders Oskal ved Internasjonalt fag og formidlingssenter for reindrift. Oskal har selv sett hvordan det bygges i reindriftsområder:

– Utgangspunktet her er jo at Nenets området inneholder svært mye petroliumsressuser. I Nenets er det veldig mye olje som ligger under reinbeitene, forteller Oskal.

GULDAL: Nenetsa boazodoallu soaitá nohkat

Vært i området

– Vi var der senest i fjor sommer. Når man flyr over over tundraen, så ser man oljeinstalasjoner og rørledninger som skjærer tvers igjennom beitelandene, avslutter Oskal.

Korte nyheter

 • Fint høstvær i vente

  Fra søndag stiger temperaturen og til uka er det varslet sol og nydelig høstvær i hele fylket. Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet opp mot 15 grader enkelte steder.

  Vær, Meteorologene
  Foto: SKJERMDUMP
 • URBI: Thea forener samisk og kvensk

  Thea Thomassen fra Alta, kjent fra NRK Sápmis serie «URBI - Bare gjør det!» arbeider med et album der hun forener samisk og kvensk språk i musikken.

  – Nå er det min tur til å vise frem kulturen som har vært borte, sier hun.

  URBI - Bare gjør det! kan du se på NRK TV.

 • Gifter seg stadig i krematorium

  I 2018 besluttet Tromsø kommune å bytte navn fra Tromsø krematorium til et livssynnøytralt seremonihus med det samiske navnet "Sállir". Likevel står det fremdeles «Tromsø krematorium» på skiltet i oppkjørselen. Nå krever Human-Etisk Forbund at noe blir gjort, skriver iTromsø.

  Selv om husets funksjon er endret, er skiltet stadig det samme, som medfører at ektepar må gifte seg i "et krematorium".

  Krematorium
  Foto: Erling Bjørklund / NRK