BEKYMRET: Professor Morten Tryland.
Foto: Gunnar Gunnarsson– De som driver reindrift i et sånt område blir nødt til å lete etter alternative beiteområder og det er ikke så lett.
Det sier professor Morten Tryland ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet til NRK.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er ikke enig i kritikken.
– I Landbruksdepartementet jobber vi for å ivareta reindriftsnæringens interesser. Det er viktig for meg at næringen blir ivaretatt og hørt i forbindelse med vindkraftutbygging, sier Bollestad til NRK.
REINDRIFTSMINISTEREN: Olaug Bollestad har til oppdrag å finne de beste løsningene for reindriftsnæringen.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKHun legger til:
– Da er det viktig at de som søker om å få bygge ut vindkraft og Olje- og energidepartementet (OED), som behandler saken, også har en nær og god kontakt med reindriftsnæringen.
- Les også:
- Les også:
– Stort trykk mot reindriftas arealer
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mottok i november 2019 en søknad fra Grenselandet AS, som ønsker konsesjon til å bygge vindkraftanlegg i Tana og Lebesby kommuner i Finnmark.
UBERØRT NATUR: På Laksefjordvidda i grenseområdene mellom Lebesby, Tana og Porsanger vil Grenselandet AS sammen med finske St1 bygge en diger vindpark.
Foto: davvivindpark.noTryland er veterinær og jobber med infeksjonssykdommer. Han vet at trykket mot reindriftas arealer er stort.
– Det får konsekvenser hvis vi tar vekk stadig mer beiteland til vindmølleparker, hytter, kraftlinjer og veibygging. Etter mitt skjønn så tar ikke storsamfunnet reindrifta seriøst, sier Tryland.
ET GODT PROSJEKT: Prosjektleder Harald Dirdal i Grenselandet AS og kommunikasjonsrådgiver Wilhelm Kiil Rød i St1 anser vindkraftutbygging som et viktig tiltak mot global oppvarming.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKUtbyggeren har selv utredet konsekvensene og mener at byggingen av de opptil 267 vindturbinene ikke kommer til å være til stor skade for naturen eller reindrift.
– Vindmøller er av de viktigste tiltakene i verden for å få ned klimagassutslippene, argumenterer prosjektleder Harald Dirdal i Grenselandet AS.
Wilhelm Kiil Rød, kommunikasjonsrådgiver for miljø og bærekraft i St1 Norge, sier at planområdet passer godt til formålet.
– Det er svært gode vindressurser i området og dette vil kunne bringe ny billig fornybar kraft til både Norge, Norden og verden.
Ber NVE om å avslå søknaden
I et brev til NVE ber Naturvernforbundet om å avslå søknaden fra Grenselandet AS.
De mener området er uegnet for vindkraftindustri av hensyn til naturmangfold, reindrift, samisk kulturlandskap og for bevaring av et av de største inngrepsfrie naturområdene i Norge.
BEKYMRET: Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
Foto: Knut Røsrud / NRKHer er så sjeldne arter som snøugle og fjellrev. En utbygging vil omgjøre naturen til et industriområde.
– Det er utenkelig at NVE skal gi konsesjon til Davvi vindkraftanlegg, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
Reineierne sier nei
Familiene som har reinen sin på sommerbeite her har kjempet mot planene siden de ble kjent i 2016.
I 2018 avviste reinbeitedistrikt 13 et tilbud om kompensasjon på 122 millioner kroner.
SIER NEI TIL 122 MILLIONER: Reineierne Kjell Asle Anti, Nils-Mathis Gaup, Piera-Heaika Guttorm (foran) og John Idar Anti sier at de ikke har noen rett til å selge arven, som tilhører etterkommerne deres.
Foto: Torgeir Varsi / NRK– Vindkraftutbyggerne skal gjerne få redde verden, men ikke på bekostning av naturmangfoldet og våre reinbeitemarker.
Dette understreker Piera-Heaika Guttorm, styremedlem i reinbeitedistrikt 13.
Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som behandler søknaden.