Helga provoserer

Utspillet til nestleder i Arbeiderpartiet vekker reaksjoner. – Historieløse påstander, sier tidligere sametingspresident.

Ole Henrik Magga
Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Helga Pedersen
Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Uten Arbeiderpartiet hadde ikke Finnmarksloven og Sametinget eksistert, uttalte nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet tidligere denne uken.

LES OGSÅ: Godtar ikke kritikken fra NSR

Dette provoserer tidligere sametingspresident og professor Ole Henrik Magga.

– Et parti kan ikke ta æren for dette. Det finnes en historie bak dette.

Samenes ære

– Det samiske samfunnet og de samiske organisasjonene startet arbeidet og kjempet lenge for det samiske samfunnet, sier Magga.

Han mener at man heller ikke må glemme enkeltpersoner som har kjempet for samiske rettigheter.

– Mange var i sultestreik under Alta-aksjonen, de risikerte både helsa og livet sitt.

Roser Høyre

Den tidligere sametingspresidenten mener denne historien bekrefter at Arbeiderpartiet ikke kan ta æren for opprettelsen av Sametinget og finnmarksloven.

– Hvis man skal trekke fram noen spesielle i denne saken, er det Høyres leder Erna Solberg. Hun jobbet aktivt for samene den perioden hun var sameminister. Finnmarksloven ble opprettet da Høyre satt i regjeringen, sier Magga.

- Typisk

Trond Helleland
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Høyres stortingsrepresentant Trond Helleland var sentral i arbeidet med finnmarksloven, han synes lite om utspillet til Helga Pedersen.

– Det er typisk at Arbeiderpartiet tar æren for alt, det var den borgelige regjeringen som skapte grunnlag for finnmarksloven. Så jeg synes Pedersen tar munnen litt full der ja.

– Dessuten tror jeg hun og Knut Storberget innerst inne mener at det ikke hadde vært mulig å få til denne loven uten vårt parti, sier Helleland.