Hopp til innhold

Dette kan bli det samiske navnet på Oslo kommune

Etter et års stillstand vil Sametinget i løpet av kort tid sende over samisk navneforslag til Oslo kommune.

Samisk flagg utenfor Oslo rådhus

OSLO: Samisk flagg har ved flere anledninger vært synlig utenfor Oslo rådhus.

Foto: Kenneth Hætta

For et år siden ble det kjent at Oslo ønsker samisk navn på kommunen.

Nå jobber de videre med planene, og det gleder samisk ungdom.

– Det er fint, men også naturlig at Oslo kommune også skal ha et samisk navn når man tenker på hvor mange samer som bor her. At det samiske ikke blir glemt, sier lederen for den samiske ungdomsorganisasjonen Oslove Noereh, Kristine Ballari.

Det vil bringe det samiske nærmere henne.

– Det kan gjøre det enklere å være same ved at man viser at vi ikke bare hører til i nord, sier Ballari.

Kristine Ballari

Kristine Ballari, leder for Oslove Noereh.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I fjor inviterte Oslo kommune Sametinget til et samarbeid om å få på plass samisk navn på kommunen.

– Det har ikke vært så mye aktivitet fra Sametinget sin side dette året på grunn av valget. Sametinget har tatt opp tråden igjen nå ved årsskiftet, forteller sametingspresident Aili Keskitalo.

Ansiktsbilde av Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Per Inge A. Åsen / NRK

På sørsamisk

I et møte med Oslo kommune i april i år fortalte Sametinget at de i løpet av kort tid vil sende over navneforslag til Oslo kommune.

– Kommunen vil gå videre med denne saken når navneforslagene er oversendt fra Sametinget, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommune, Karin Steenstrup.

Ifølge stedsnavnslovens forskrift skal navnet på Oslo kommune være på sørsamisk.

Sametingets eksperter på stedsnavn forteller til NRK at det sannsynligvis står imellom to varianter.

  • Osloven tjïelte
  • Oslon tjïelte

Ps! Det er her snakk om samisk navn på kommunen Oslo, altså ikke byen Oslo.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.