Hopp til innhold

Oppfinnsomheten råder under solformørkelsen

Ungdommen i Karasjok vet råd når fancy kameraer ikke er tilgjengelig og de opplever solformørkelse for første gang i sitt liv.

Elever og lærere ved Samisk videregående skole i Karasjok ser på solformørkelsen.

Det skal være vanskelig å ta bilde av solformørkelse med vanlig kamera uten et spesielt filter. Elevene ved Samisk videregående skole i Karasjok løste det på denne måten. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

– Vi prøvde å fotografere med iPhone gjennom de spesielle solformørkelsesbrillene som skolen har fått tak i, men det gikk ikke. Derfor prøvde vi med gammeldagse filmruller og da fikk vi mye bedre resultater, forklarer lærer Nina Ødegård.

Hun, flere andre lærere og de fleste elevene i Samisk videregående skole i Karasjok har i formiddag vært samlet utenfor skolen for å se på den historiske og spektakulære solformørkelsen.

Karasjok utsolgt for spesialbriller

En solformørkelse forekommer når månen passerer mellom solen og jorden slik at solen dekkes helt (total formørkelse) eller delvis. Total solformørkelse regnes som et av de mest spektakulære naturfenomener.

Aila Kare Anti

Aila Kare Anti.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det fungerer. Bildet ble ikke så ille, sier Aila Kare Anti og viser resultatet til NRKs utsendte reporter.

Lærer Per Jostein Nordland har også organisert en gruppe til å overvære begivenheten. Han deler ut spesiallagde solformørkelsesbilder, som er flybåren fra hovedstaden.

– Vi prøvde å få tak i slike briller i går, men da var de utsolgt. Heldigvis skulle min sønn komme fra Oslo og da klarte han å skaffe åtte par briller, opplyser Nordland.

Læreren sier at dette er litt av en begivenhet.

– Det er vel 60 år siden sist det var mulig å se solformørkelse her oppe. Da må man si at dette er stort, sier Nordland.

Bilder «over hele verden»

Det folk har vært vitne til i dag er en total formørkelse. Dette forekommer når solen er totalt dekket av månen. Den intenst lyse solskiven erstattes av den mørke usynlige måneskiven.

Solens korona som ellers er alt for svak til å kunne sees, blir nå synlig som en lysende ring. Totaliteten er kun synlig fra en svært smal stripe på jordoverflaten.

Marvin Pope er hobbyfotograf og han ser store muligheter i denne solformørkelsen.

Erlend Svendsen

Erlend Svendsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Forrige gang jeg fotograferte solformørkelse ble bildene mine vist rundt i «hele verden». Det er målet i år også. New York Times neste, sier Pope og smiler.

Erlend Svendsen er også veldig nyskjerrig på dette fenomenet.

– Det blir gøy å se. Litt rart at det blir helt mørkt midt på dagen, sier den ungen mannen.

Har du opplevd dette før?

– Nei, egentlig ikke, kommer det kort fra Erlend Svendsen.

Korte nyheter

  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima og miljøminister under stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO
  • Samisk film til Australia

    I dag offentliggjorde Sydney International Film Festival at filmen Eallogierdu / Tundraens voktere skal vises på fesitvalen.

    Filmen er tidligere vist på Toronto International Film Festival, Tromsø International Film Festival og Santa Barbara International Film Festival.

    Gjeterhytte som er med i filmen Eallogierdu - Tundraens voktere
    Foto: Pressebilde / Freedom From Fear Stories