Hopp til innhold

Presidenten er kjempefornøyd

Sametinget vil ifølge budsjettforslaget forvalte omlag 404 mill. kroner, inklusive Samefolkets fond i 2013.

Olli på Sametinget

Sámedikke presidænnta Egil Olli la viehka dudálasj juollodimijda sámegiellaj ja kultuvrraj.

Foto: NRK

– Dette er et budsjettforslag som vi kan leve godt med, sier sametingspresident Egil Olli til NRK Sápmi.

Olli er spesielt fornøyd med det som omfatter samisk språk- og kultur. Disse bevilgningene setter vi stor pris på.

Det som vi er skuffet over, og som vi hadde ventet mer av, er penger til produksjon av samiske læremidler. På det området er det fortsatt store mangler.

Når man ser på budsjettforslaget i helhet, så er vi godt fornøyde. I tillegg så har Finnmarkskommisjonen får 17 millioner kroner utenom Sametingets budsjett.

Olli håper at denne bevilgningen kommer kommisjonen tilgode og ikke forsvinner til andre formål.

Størsteparten av midlene er øremerkede midler, men i budsjettforslaget er det også rom for fri disponering av midlene.

– Vi har allerede mange påbegynte prosjekt, så disse pengene er øremerkede, og kan ikke disponeres på annen måte, men vi har også fått inn friske midler, som vi kan disponere fritt, sier Olli.

Fatter ikke at presidenten jubler

Parlamentarisk leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) Aili Keskitalo skjønner ikke noe av presidentens jubel når det gjelder budsjettforslaget for 2013.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo er ikke fornøyd med budsjettforslaget for 2013.

Foto: NSR

– Olli har selv vært med på å fremme for regjeringen at Sametinget mye mer enn det som nå foreslås, hvordan kan han da være fornøyd, sier en lettere fortvilet Keskitalo.

Når presidenten nå går ut og sier seg fornøyd med forslaget, så sender han signaler til myndighetene om at forslaget er godt nok, og at Stortinget ikke trenger å tenke på mer til Sametinget, tror hun.

Sametinget har selv vedtatt i en uttalelse om budsjettbehov for 2013 at det er behov for en økning på 139 millioner kroner i forhold til budsjettet i 2012. I statsbudsjettet for 2013 gis det en økning på 32 millioner til Sametinget.

– Vi kan ikke være fornøyde med en budsjettøkning som ligger omtrent 100 millioner under det som behøves. Særlig ikke når vi vet at ca. elleve millioner må gå til å dekke inn lønns- og generell prisstigning, og at flere millioner er bundet opp til administrative oppgaver i forbindelse Sametingsvalget i 2013, fortsetter Keskitalo.

Mer penger til Sametinget

Tilsammen er det en økning på cirka 32,1 mill. kroner fra 2012. Sametingets første hele
driftsår var 1990, og da hadde Sametinget et budsjett på 31,7 mill. kroner.

Sametinget fordeler bevilgningene etter egne prioriteringer, men i tråd med Stortingets budsjettvedtak.

Utviklingen er i tråd med myndighetenes målsetting om at Sametinget skal ha større innflytelse og myndighet i saker som er av spesiell interesse for den samiske befolkningen, heter det i budsjettforslaget som ble lagt fram mandag formiddag.

Sametinget er etablert gjennom sameloven for å etterleve Grunnloven pgf. 110a. Sametinget får årlige bevilgninger fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kulturdepartementet, Miljøverndepartementet,
Landbruks- og matdepartementet og Utenriksdepartementet.

Totalt foreslår regjeringen å bevilge om lag 875 millioner kroner til samiske formål i 2013.

Samefolkets fond

Fondet ble opprettet som en kollektiv erstatning for de skadene og den uretten fornorskingspolitikken har påført det samiske folket.

Avkastningen av fondet skal gå til ulike tiltak for å styrke samiske språk og samisk kultur. Avkastningen av fondet er ikke en del av rammebevilgningen til Sametinget.

Vedtektene for fondet ble fastsatt ved kgl.res. 22. september 2006. Sametingets plenum er fondets styre. Prioriteringer for fondsavkastningen fastsettes av Sametinget i de årlige budsjettvedtakene.

Bevilgningen i 2013 vil utgjøre avkastningen av fondet for 2012. Den årlige avkastningen beregnes ut fra en rentesats på 3,38 pst.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP