Hopp til innhold

Odne jienastuvvo

Otne de jienastuvvo das ahte galgá go Láhppi suohkan ovttastahttojuvvot Álttá ja Návuona suohkaniiguin. Einnostuvvo gal ahte gielddastivra jienasta ahte ii dáhto. Sihke sátnejođiheaddji ja várresátnejođiheaddji lohkaba ahte dáidet šaddat logi jiena viđa vuostá jienasteamis.

Korte nyheter

 • Ealáhusdoaimmaid váldoorganisašuvdna doaivu unnit láhkarihkkumiid dán jagi

  Les på norsk:

  LO geassepatruljja logut čájehit ahte golbma viđa nuorain lei 2023:s geassebargu fitnodagas mii rihkkui bargobiraslága.

  Romssa ja Finnmárkku logut leat bidjan doaibmabijuid dán jagi geassái.

  Ealáhusdoaimmaid váldoorganisašuvnna, mii ovddasta fitnodagaid, dieđiha ahte sii árjjalaččat ođasmahttet miellahtuideaset bargobiraslága birra.

 • Over 60 studier trekkes fra årets studieopptak

  64 studier trekkes fra årets Samordna opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi.

  I alt trekkes 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud, viser tall Khrono har innhentet fra de statlige universitetene og høgskolene.

  Studietilbudene er lyst ut og så blitt trukket etter at søknadsfristen var ute.

  Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Oslo Met, Universitetet i Sørøst-Norge og Nord universitet har trukket flest studier. (NTB)

 • Uvanlig mange lynskader i mai

  Bare hos Fremtind er det registrert over 400 skader som følge av lyn i mai. Det er flere frysere og robotklippere som har røket denne våren.

  – Det har braket løs med lyn, torden og styrtregn de siste ukene, og vi ser nå en merkbar økning i innboskader som følge av været, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.

  Selskapet har så langt registrert 127 flere lynskader i mai i år, enn de gjorde i mai 2023. Det er også en økning i vannskader etter styrtregnet.

  – Vi får meldt lynskader gjennom hele året, også på vinteren, men høysesongen er vanligvis i juni, juli og august. I år har det så langt vært spesielt mange allerede i mai, sier Hofstad-Nielsen.

  lyn vesterålen
  Foto: Marius Lauritzen