Hopp til innhold

Ny ungdomsroman

En ny ungdomsroman på samisk ventes å komme ut før jul. Romanen er skrevet av Elin Marakatt og er om 12 år gamle Sáve som bor i en liten bygd. Marakatt forteller at hun fikk ide til romanen da hun jobbet som lærer og så at det nesten ikke fantes lesetoff på samisk for barna.

Korte nyheter

 • Sommerværet skaper utfordringer for bøndene

  Mange gleder seg over det varme vårværet, men for bøndene på Helgeland har det blitt litt for mye av det gode.

  Enkelte steder er det knusktørre åkere og enger. Leder for Leirfjord Bondelag, Mads Nikolaisen sier til Isandnessjøen at det er altfor tørt og at de trenger vann.

  – Vi har en del overvintringsskader og når det er så tørt så vokser det ikke. Vi risikerer fôrmangel og vi trenger ei skikkelig rotbløyte, sier Nikolaisen.

  Lenger ut ved kysten har det kommet flere regnbyger. Glenn Johansson i Alstadhaug Bondelag sier til avisa at det ikke er kritisk tørt i kommunen ennå.

  Han sier det er fine forhold for våronna, men veksten blir hindret av lite vann. Så de tåler ikke tørt vær for lenge.

 • Nye krav til kildesortering av tekstiler

  Hvert år havner omtrent halvparten av brukte tekstiler i søpla. Nå må alle kommuner og bedrifter samle inn tekstilavfall, slik at dette ikke havner i restavfallet.

  – Det er et stort problem at det produseres, forbrukes, og kastes altfor mye klær i dag. Nå kommer det krav til kommuner og virksomheter for at tekstilavfall skal samles inn separat, og ombrukes eller materialgjenvinnes, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

  Fra 1. januar neste år blir det nye krav til kildesortering, separat innsamling og materialgjenvinning av tekstilavfall.

  I dag er det krav om at mat og plastavfall samles inn separat. Nå skal også tekstiler, glass, metall, papp og papir kildesorteres og samles inn. Målet er at mer av avfallet kan brukes på nytt eller at materialene kan gjenvinnes.

  De nye reglene innebærer at alle kommuner og virksomheter får en plikt til å sørge for at disse avfallstypene samles inn separat, og forberede avfallet til ombruk eller materialgjenvinning.

  Klær levert inn til Renovasjonsselskapet for Drammensregionen
  Foto: Anders Haualand / NRK
 • Mattilsynet advarer om importerte egg

  I butikkene nå finnes det egg fra flere land utenfor Norden. Grunnet mangelen på norske egg importeres egg fra land som har mye høyere forekomst av salmonella.

  – Norske forbrukere er godt vant til å kunne spise bløtkokte egg og håndtere rå egg uten spesielle hensyn med tanke på salmonella. Nå derimot så ser vi at det importeres egg fra andre land hvor det er mye større forekomst av salmonella, sier Randi Edvardsen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

  Hun sier det derfor er viktig at man sjekker hvor eggene kommer fra.

  – Det skal være tydelig merket på pakken med landkode, som er NO for Norge, SE, FI og DK for de andre nordiske landene. Er eggene fra land utenfor Norden så bør du varmebehandle disse godt, sier Edvardsen.

  Egg
  Foto: Adobe Stocks