Hopp til innhold

Habilitetskrangel på Sametinget

Ap beskylder NSRs sametingsrepresentant for inhabilitet, mens NSR hevder at Aps representant er det.

Sametinget
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Synnøve Solbakken-Härkönen

Synnøve Solbakken-Härkönen (NSR).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Habilitets spørsmålene preger igjen Sametinget. Under siste komitèmøtene ble NSRs Synnøve Solbakken-Härkönens rolle som sametingsrepresentant og forlagsdirektør diskutert.

Forlagsdirektør

Synnøve Solbakken-Härkönen er leder av Sametingets komitè for oppvekst og utdanning, hun er forlagsdirektør i det samiske forlaget Davvi Girji.

Under behandling av økning til læremiddelutvikling, ville Solbakken Härkönen ha en vurdering om hun var inhabil, men møtelederskapet i Sametinget vurdert at hun kunne utføre sin embetsplikt.

HØR:Per-Ivar Henriksen

Per Ivar Henriksen

Per Ivar Henriksen (Ap).

Foto: Sametinget/Kenneth Hætta

På begge sider

Arbeiderpartiets representant, Per-Ivar Henriksen vil nå be kontrollkomiteen undersøke om Solbakken-Härkönen var inhabil eller ikke.

– Vi i Aps gruppe ber kontrollkomiteen vurdere møtelederskapets beslutning og vi mener at sånne situasjoner kan gå på Sametingets troverdighet, sier Henriksen.

Han sier videre at også møtelederskap og Sametingets jurister kan ta feil og derfor er det best for alle parter at kontrollkomiteen nå ser på saken.

Aps representant

Leder av Sametingets Plan og finanskomiteens leder, Roger Pedersen (NSR), mener at Aps representant Magnhild Mathisen også burde vært inhabil i behandlingen av revidert budsjett.

Roger Pedersen

Roger Pedersen (NSR).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Mathisen er ansatt sekretær i Sami Duodji og hun deltar i behandling av midler til duodji organisasjoner og derfor burde hun vurdert sin habilitet, sier Pedersen.

HØR: Roger Pedersen

Rystet

Pedersen sier han er rystet over at Aps gruppe nå tviler på kompetansen til Sametingets administrasjon og jurister.

– Med dette kravet fra Ap så tviler de på at vår administrasjon har kompetanse til å vurdere de regler som vi selv har vedtatt, sier Roger Pedersen.

Korte nyheter