Hopp til innhold

NSR forventet mer fra Olli

NSR leder Aili Keskitalo er skuffet over nyttårstalen til Sametingspresidenten.

Aili Keskitalo ja Egil Olli
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Man kan si det på den måten at det ikke er så mange høydepunkter i denne talen, man husker ikke mye av det han trakk frem, utenom sommerens terrorhandlinger i Oslo og Utøya som var så tragiske, mener Aili Keskitalo.

NSR lederen mener hun hørte en oppgitt Sametingspresident.

– Mistet muligheten

Aili Keskitalo mener Olli ikke brukte den muligheten han hadde når talen blir vist både på TV, man kan høre den på radio og nett.

– Han kunne kommet med nyttårsløfter til det samiske folk, målsettinger, kanskje bruke talen til å lansere en ny politikk, men denne muligheten ble ikke utnyttet, mener Keskitalo.

– Virker oppgitt

Aili Keskitalo føler at hun hørte en oppgitt Sametingspresident.

– Når man trekker frem arbeidet mot å nedlegge grendeskoler, fiskeri- og reindriftspolitikk som saker man skal jobbe med, så er jo dette saker hvor man ikke kan påvirke så mye og reindrift en sak hvor de overkjørt av regjeringen.

– Bryr seg ikke

– Like før jul annonserte Sametingspresident Egil Olli at han ikke tar gjenvalg ved neste Sametingsvalg, kan det ha påvirket nyttårstalen?

Det kan man jo spekulere i for om en politikker ikke vil fortsette, så kan jo de politiske ambisjonene ha blitt borte, sånn kan man jo også se på det, sier Keskitalo.

Lite om fiskeri

Aili Keskitalo føler også at Sametingspresidenten har gitt opp kampen for de sjøsamiske rettighetene.

– Alt det arbeidet som er gjort for at man skal sikre de sjøsamiske rettighetene og så nevner man bare at man håper regjeringen retter opp uretten som er gjort, så viser det oppgitthet, mener Keskitalo.

Olli er fornøyd

Sametingspresident Egil Olli mener det er mye man skulle ha nevnt i nyttårstalen, men med bergrenset taletid så må man prøve å få med mest mulig.

– Det var naturlig å trekke frem det samiske språket i talen, blant annet arbeidet for å bevare og utvikle språket, forklarer Olli.

Må jobbe for språket

Olli mener det har sett mørkt ut for det samiske språket og merker også at grendeskoler i samiske områder trues nedlagt.

– Ønsket er at man skal kunne utvikle det samiske språket og ikke true det, og etter at mange kommuner fikk et nytt styre sist høst, har man sett en større motstand mot det samiske, føler Olli, og ser flere utfordringer fremover.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen