Hopp til innhold

Presidenter på tur

Stortingspresidenten og sametingspresidenten reiser til Sør-Amerika for å møte urfolk.

Dag Terje Andersen (t.v.) og Egil Olli på valgstand i Karasjok
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Stortingspresident Dag Terje Andersen er glad for at sametingspresident Egil Olli har takket ja for å bli med på en reise til Sør-Amerika. Presidentene og øvrig norsk delegasjon skal blant annet møte urfolk i regnskogsområdene i Amazonas.

Urfolks problematikk

Dag Terje Andersen

Dag Terje Andersen

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Stortingspresident Dag Terje Andersen sier at det er viktig for Norge og få vite om andre urfolks problematikk og at andre urfolk for vite om norsk urfolkspolitikk.

– Jeg er veldig glad for at sametingspresident Egil Olli blir med på denne reisen og for oss er det viktig at Olli kan være med på diskusjoner med andre lands myndigheter om urfolk.

HØR: Dag Terje Andersen

– Både i Chile og Brasil vil urfolks- og klimaspørsmålene være sentrale. Norge bidrar med betydelige midler for regnskogs bevaringen og derfor gleder jeg meg til å møte urfolkene i de områdene sier Andersen.

Knytte kontakter

Egil Olli

Egil Olli

Foto: Thor Thrane / NRK

Sametingspresident Egil Olli ønsker å knytte urfolkskontakter i Sør-Amerika og lære hvordan urfolk lever og får muligheter til å utvikle sine kulturer.

GULDAL: Egil Olli

– Jeg er glad for at norske myndigheter vil møte urfolk i regnskogsområdene og at de dermed for direkte opplysninger om hvordan urfolk føler seg presset ut av sine tradisjonelle områder. Når Norge bruke så mye penger for bevaring av regnskogene og klimaet, så viser de også ansvar for urfolk, sier Egil Olli.

Korte nyheter

 • Váldon lobihis dronagirdimis

  Politiiját dollejedje olggos go ožžo dieđu das, ahte olmmoš lei girdimin dronain Telegrafbuktas Romssas.

  Telegrafbukta lea dakkár guovllus Romssa gieddas gos ii leat lohpi girdit dronain.

  Politiijat gávdne dronapilohta dan botta go drona lei áimmus. Drona fertii seaivut ja lea duoguštuvvon. Dál leat politiijat ásahan ášši dán dáhpáhusa vuođul.

  Nærbilde av drone
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Boazonjuovahat gáibida Rema 1000 fitnodagas miljonbuhtadusa

  Reinslakteriet AS, ovddeš Min Boazu, lea váidán Rema 1000 fitnodaga ja gáibida sis unnimuasat 28 miljon ruvnnu buhtadussan massán dietnasa ovddas.

  Giđđat 2021 álggahuvvui soahpamuš Reinslakteriet AS (ovddeš Min Boazu) ja Rema 1000 gaskkas, mii galggai bistit vihtta jagi.

  Soahpamuša mielde galggai Reinslakteriet AS oažžut 12 proseantta dietnasa. Rema 1000 galggai oastit njuovahagas 17.500 bohcco jahkái.

  Rema 1000 celkkii eret soahpamuša jo skábmamánus 2022. Sin čilgehus lei ahte «soahpamuš rihkkojuvvui» ja «njuovahaga heajos ekonomalaš dilli».

  Dál gáibida Reinslakteriet AS buhtadusa.

 • Konkursbegjæring mot Reinslakteriet

  Få dager etter det ble kjent at Reinslakteriet AS krever erstatning av Rema 1000, meldte avisa iFinnmark at Industrikulde AS begjærer Reinslakteriet AS konkurs.

  – Konkurs begjæres på grunn av at man har uoppgjort krav i størrelsesorden 1,8 millioner kroner, som ikke er betalt, sier advokat Ingar Nordmo Olsen som representerer Industrikulde AS.

  Industrikulde AS har levert tjenester som fryserom og service på kjøle- og fryseanlegg. Den første ubetalte fakturaen er fra høsten 2022, og Industrikulde har gitt flere varsler om tilbakebetaling.

  – Det er fortsatt ikke gjort opp, og da har man valgt å begjære selskapet konkurs, sier Olsen.

  Konkursbegjæringen vil behandles 28. mai i Nord-Troms og Senja tingrett.

  NRK har ikke lyktes å få svar fra Reinslakteriet, men til iFinnmark forteller styreleder i Reinslakteriet AS, Lasse Johnsen Kvernmo, at han stiller seg uforstående til konkursbegjæringen.

  Min Boazu - rein skav
  Foto: Dan Robert Larsen