NRK Meny
Normal

Bures! Jeg er Biret Piera Bireha Jovnna

I boka får hans samiske bakgrunn forholdsvis bred plass, mens norske medier har unnlatt å nevne noe om hans etnisitet, hvilket han er skuffet over.

Jon Rønningen

Jon Rønningen er en tøff same. Det er kun fem personer i Norge som har klart det samme som han. Nemlig å vinne to OL-medaljer i en individuell øvelse. Han vant OL-gull i Seoul 1988 og OL i Barcelona 1992.

Foto: Erik Berglund / Aftenposten

Jon Rønningen forteller åpenhjertelig om sin tippoldefar Ole Nilsen Ravna (1841-1906), som var en av to samer som gikk sammen med den kjente polfareren Fridtjof Nansen over Grønland i 1888.

– Jeg er utrolig stolt over mine samiske røtter, sier Jon.

Selv om den dobbelte OL-mesteren er åpen om sin samiske identitet, så har norske medier unnlatt å skrive om Rønningens etnisitet.

I forbindelse med Rønningens bokutgivelse skrev riksavisen VG om OL-helten Jon Rønningen: – Planla dødelig dose med heroin , men nevnte ikke hans samiske identitet.

Dagbladet skrev om hans selvmordsforsøk og angsten , men ikke om hans røtter.

Ikke vanlig å spørre om etnisitet

NRK-journalisten Eskil Wie Furunes unnlot også å nevne om den samiske bakgrunnen til Jon Rønningen, da han skrev om bryterens kamp på utsiden av matta . Han forklarer unnlatelsen med at han ikke er så opptatt av etnisitet når han intervjuer folk.

– Jeg spurte ikke om det, men det burde jeg kanskje ha gjort, sier han.

Fikk polfarerens kjempekrefter

Jon Rønningen har vært på sin tippoldefars gravplass i Lakselv for en stund siden, og der så han en bauta hvor årstallet 1888 skinte.

– Da tenkte jeg for meg sjøl; Jasså! Var det du som gav meg den krafta. For det var nøyaktig hundre år etter at de gikk på isen, at jeg brøyt på OL i Seoul og vant gullet, sier Rønningen.

Jon Rønningen

Jon Rønning med hans bestefar Per Varsi, som i sin tid har hatt flere basketak med reinsdyr, enn andre menn.

Bryteren fra Tana i Finnmark er glad i historie, og han har et veldig avslappet forhold til identiteten sin.

– Jeg har alltid vært åpen om det i alle år og vært veldig stolt av det. Jeg har egentlig ikke tenkt så mye over det. Det har bare vært helt naturlig for meg.