Hopp til innhold

Tilbakeviser verdens undergang

Den eldgamle maya-kalenderen brukes som sannhetsvitne for verdens undergang i filmen "2012". Forskere mener dette er rent oppspinn.

Filmen 2012 fly
Foto: Filmweb

Filmen "2012" påstår at Jorden går under 21. desember 2012 – den dagen den eldgamle mayakalenderen utløper.

– Rent oppspinn, sier forskere.

Den kjente samiske sjamanen Eirik Myrhaug er enig med forskerne.

– Dommedag om tre år

Filmen 2012 plakat

Plakat for filmen '2012'.

Foto: Filmweb

Mayakulturen oppstod 1500 f. kr. Mayaindianerne hadde avansert kunnskap innenfor astronomi og matematikk.

Etter Mayaenes astronomiske kalkuleringer tar kalenderen slutt 21. desember 2012. Dette har blitt objekt for flere tolkninger og dommedagsprofetier.

«Menneskehetens første sivilisasjon advarte oss: Denne dagen ville komme», innleder traileren til den omdiskuterte dommedagsfilmen «2012», som har premiere i dag, fredag 13. november.

I forfilmen figurerer en tv-journalist i år 2012 på skjermen. Han sammenfatter den påstanden som filmen bygger på:

«Maya-kalenderen forutsier at tidenes ende kommer 21. desember i år.»

Journalisten forsvinner, og i stedet vises redselsvekkende bilder fra det som ligner verdens undergang, skriver forskning.no .

– Ren og skjær kommersiell spekulasjon

Det er bred enighet om at den uhyre presise maya-kalenderen utløper ved vintersolverv, 21. desember 2012.

Men ifølge historiker Finn Madsen, som er ekspert i mayaenes mer enn 2000 år gamle kultur og forfatter av bøker om den en gang høyt utviklede mesoamerikanske sivilisasjonen, har mayaene aldri forutsagt jordens undergang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frå filmen 2012

Fra filmen 2012.

Foto: Filmweb

– Filmen 2012 er, vurdert ut fra de tilgjengelige trailerne, ren og skjær kommersiell spekulasjon. Man vil ha inn penger i kassen, og det skal det nok komme, sier Madsen om dommedagsfilmen.

– Det er ingen seriøse forskere som kan si at mayaene har uttalt at verden går under 21. desember 2012, fortsetter han.

– Men den såkalte langtidskalenderen stopper opp på den datoen. Og det betyr at det må skje noe annet. Man kunne forestille seg at man fortsetter med en ny kalender, akkurat som vi gjør når 2009-kalenderen utløper, og vi går over til 2010-utgaven.

– Stammer fra Columbus-tiden

Den samiske sjamanen Eirik Myrhaug er enig med forskeren og sier at feiltolkningen stammer fra Columbus-tiden.

Sjaman Eirik Myrhaug

Sjaman Eirik Myrhaug.

Foto: Hilde Malme

– Mayakalenderen forutsier hverken dommedag eller jordens undergang, hverken i 2011, 2012 eller noen gang i det hele tatt. Dommedagsprofetiene stammer fra vesten og ikke fra mayaene. Noe av det stammer helt fra Columbus sin tid og ble videreført av teosofen Madame Blavatsky , forklarer Myrhaug.

Sjamanen mener at den eldgamle mayakalenderen er et fantastisk redskap for oss mennesker å forstå vår egen eksistens.

– Mayakalenderen, som er et system av kalendere og sykluser som går i hverandre og påvirker hverandre, er et fantastisk interessant redskap til å forstå våre liv og hele skaperverket. Ved hjelp av Mayakalenderen forstår man at våre liv ikke er tilfeldige. Hele skaperverket har en hensikt, og det er den guddommelige plan for livet og evolusjonen som kan forstås gjennom de gamle mayaenes innsikt, sier Myrhaug.

– Nettopp i en tid hvor vi vil komme til å oppleve store forandringer, forandringer som vil føre til gode ting, er det leit at sterke krefter kynisk spiller på frykt og desinformasjon, påpeker Myrhaug.

Noen tror på verdens undergang

Men på internett finnes massevis av nettsider og videoer som gir uttrykk for en helt annen oppfatning. De gir, akkurat som filmen 2012, svært dystre spådommer for hva som kommer til å skje 21. desember 2012.

Flere av nettsidene og videoene knytter mayakalenderens utløp sammen med angivelige spådommer av verdens undergang fra Nostradamus, Hopi-indianere og den kinesiske orakelboken I Ching.

Mayaene er berømte for sin store interesse for astronomi, og mange av dommedagsprofetiene på internett tar nettopp utgangspunkt i forestillinger om planeters plassering i forhold til hverandre og solsystemets bevegelse rundt i galaksen.

Den mest utbredte teorien forklares i en video på Youtube, og går ut på at solsystemet angivelig vil krysse den galaktiske ekvatorlinjen samtidig med Maya-kalenderens utløp.

Korte nyheter

 • Gjenvalgt som leder

  Inge Even Danielsen gjenvelges som leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) under helgens landsmøte i Røros.

  Danielsen forteller om et hektisk år grunnet flere prosesser og lovarbeid innenfor reindriften, og at dette kommer til å fortsette.

  – Det blir nok et hektisk kommende år, med blant annet reindriftsavtalen som skal behandles av Stortinget våren 2025, og selskaper som stadig ønsker om å bygge ut mer vindkraft for eksempel.

  – Det er alltid nok å ta fatt i, sier Danielsen.

  I tillegg ble også ny leder for landsforbundets ungdomsseksjon, NRL-U, valgt, der Sara Katrine Aleksandersen (23) ble valgt til leder.

  Leder i landsforbundet velges hvert andre år.

  Lederkandidater-nrl
  Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK
 • Samisk Hus Tromsø ble åpnet med joik

  Loga sámegillii

  Den samiske joikeren Sara Marielle Gaup Beaska fikk den store æren å åpne Samisk Hus Tromsø med joik.

  Hun fremførte tre joiker, blant annet «Romssa suolu (Tromsøya)» av Ande Somby og Gaup Beaska sin egen kjente joik «Gulahallat eatnamiin.»

  I sin prolog tok gratulerte forfatteren og journalisten John Gustavsen alle samene i Tromsø med sitt nye møtested.

  Samtidig brukte han anledningen til å ta et oppgjør med den stygge måten reineier Per Kitti på Kvaløya er blitt behandlet av myndighetene.

  Aksjeselskapet Samisk Hus Tromsø ble offisielt stiftet 15. februar 2023. Eiere er Tromsø kommune, Sametinget og Troms fylkeskommune.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Romssa Sámi Viessu rahppui luđiin

  Les på norsk

  Sápmelaš juoigi Sara Marielle Gaup Beaska oaččui dan stuorra gudni rahpat Romssa Sámi Viesu luđiin.

  Son juoiggai golbma luođi, earret eará Ande Somby bidjan luođi «Romssa suolu» ja Gaup Beaska dovddus luođi «Gulahallat eatnamiin.»

  Prologastis lihkuhii girječálli ja journalista John Gustavsen Romssa sápmelaččaid ođđa deaivvadanbáikkiin.

  Seammás son geavahii maid liibba cuiggodit eiseválddiid dan fasttes vuogis mo Sállira boazosápmelaš Per Kitti lea gieđahallon.

  Romssa Sámi Viesu vuođđudus ásahuvvui virggálaččat guovvamánu 15. beaivve jagis 2023. Oamasteaddjit leat Romssa gielda, Sámediggi ja Romssa fylkkagielda.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK