Hopp til innhold

Tilbakeviser verdens undergang

Den eldgamle maya-kalenderen brukes som sannhetsvitne for verdens undergang i filmen "2012". Forskere mener dette er rent oppspinn.

Filmen 2012 fly
Foto: Filmweb

Filmen "2012" påstår at Jorden går under 21. desember 2012 – den dagen den eldgamle mayakalenderen utløper.

– Rent oppspinn, sier forskere.

Den kjente samiske sjamanen Eirik Myrhaug er enig med forskerne.

– Dommedag om tre år

Filmen 2012 plakat

Plakat for filmen '2012'.

Foto: Filmweb

Mayakulturen oppstod 1500 f. kr. Mayaindianerne hadde avansert kunnskap innenfor astronomi og matematikk.

Etter Mayaenes astronomiske kalkuleringer tar kalenderen slutt 21. desember 2012. Dette har blitt objekt for flere tolkninger og dommedagsprofetier.

«Menneskehetens første sivilisasjon advarte oss: Denne dagen ville komme», innleder traileren til den omdiskuterte dommedagsfilmen «2012», som har premiere i dag, fredag 13. november.

I forfilmen figurerer en tv-journalist i år 2012 på skjermen. Han sammenfatter den påstanden som filmen bygger på:

«Maya-kalenderen forutsier at tidenes ende kommer 21. desember i år.»

Journalisten forsvinner, og i stedet vises redselsvekkende bilder fra det som ligner verdens undergang, skriver forskning.no .

– Ren og skjær kommersiell spekulasjon

Det er bred enighet om at den uhyre presise maya-kalenderen utløper ved vintersolverv, 21. desember 2012.

Men ifølge historiker Finn Madsen, som er ekspert i mayaenes mer enn 2000 år gamle kultur og forfatter av bøker om den en gang høyt utviklede mesoamerikanske sivilisasjonen, har mayaene aldri forutsagt jordens undergang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frå filmen 2012

Fra filmen 2012.

Foto: Filmweb

– Filmen 2012 er, vurdert ut fra de tilgjengelige trailerne, ren og skjær kommersiell spekulasjon. Man vil ha inn penger i kassen, og det skal det nok komme, sier Madsen om dommedagsfilmen.

– Det er ingen seriøse forskere som kan si at mayaene har uttalt at verden går under 21. desember 2012, fortsetter han.

– Men den såkalte langtidskalenderen stopper opp på den datoen. Og det betyr at det må skje noe annet. Man kunne forestille seg at man fortsetter med en ny kalender, akkurat som vi gjør når 2009-kalenderen utløper, og vi går over til 2010-utgaven.

– Stammer fra Columbus-tiden

Den samiske sjamanen Eirik Myrhaug er enig med forskeren og sier at feiltolkningen stammer fra Columbus-tiden.

Sjaman Eirik Myrhaug

Sjaman Eirik Myrhaug.

Foto: Hilde Malme

– Mayakalenderen forutsier hverken dommedag eller jordens undergang, hverken i 2011, 2012 eller noen gang i det hele tatt. Dommedagsprofetiene stammer fra vesten og ikke fra mayaene. Noe av det stammer helt fra Columbus sin tid og ble videreført av teosofen Madame Blavatsky , forklarer Myrhaug.

Sjamanen mener at den eldgamle mayakalenderen er et fantastisk redskap for oss mennesker å forstå vår egen eksistens.

– Mayakalenderen, som er et system av kalendere og sykluser som går i hverandre og påvirker hverandre, er et fantastisk interessant redskap til å forstå våre liv og hele skaperverket. Ved hjelp av Mayakalenderen forstår man at våre liv ikke er tilfeldige. Hele skaperverket har en hensikt, og det er den guddommelige plan for livet og evolusjonen som kan forstås gjennom de gamle mayaenes innsikt, sier Myrhaug.

– Nettopp i en tid hvor vi vil komme til å oppleve store forandringer, forandringer som vil føre til gode ting, er det leit at sterke krefter kynisk spiller på frykt og desinformasjon, påpeker Myrhaug.

Noen tror på verdens undergang

Men på internett finnes massevis av nettsider og videoer som gir uttrykk for en helt annen oppfatning. De gir, akkurat som filmen 2012, svært dystre spådommer for hva som kommer til å skje 21. desember 2012.

Flere av nettsidene og videoene knytter mayakalenderens utløp sammen med angivelige spådommer av verdens undergang fra Nostradamus, Hopi-indianere og den kinesiske orakelboken I Ching.

Mayaene er berømte for sin store interesse for astronomi, og mange av dommedagsprofetiene på internett tar nettopp utgangspunkt i forestillinger om planeters plassering i forhold til hverandre og solsystemets bevegelse rundt i galaksen.

Den mest utbredte teorien forklares i en video på Youtube, og går ut på at solsystemet angivelig vil krysse den galaktiske ekvatorlinjen samtidig med Maya-kalenderens utløp.

Korte nyheter

 • Gir støtte til kurs i umesamisk for første gang

  Hemnes umesamiske forum får bevilget 21.400 kroner til kurs i umesamisk språk av Sametinget.

  Prosjektet er i samarbeid mellom Hemnes umesamiske forum og Helgeland museum.

  Kurset skal motivere folk til å bruke umesamisk i hverdagen, selv om det bare er enkle setninger.

  – Dette er første gang Sametinget gir støtte til umesamisk språkkurs, og vi vurderer det som viktig at slike lavterskeltilbud i umesamisk blir gitt, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

  Mikkel Eskil Mikkelsen
  Foto: Mona Solbakk
 • Sverre Kimo Pedersen trekker seg fra Tanavassdragets fiskeforvaltning (TF)

  Den seneste tiden har TF hatt mye problemer med å velge nytt styre, med både kaotiske møter og flere forsøk. I begynnelsen av mai grep Klima og miljøministeren inn i saken.

  Nå trekker Sverre Kimo Pedersen seg fra TF ledelsen.

  – Jeg skal glede dere som ikke ville ha meg i TF-ledelsen, med at jeg kommer til å trekke meg. De vanskelige arbeidsforholdene har rammet min egen helse og min familie, sier Sverre Pedersen til kommunetyret i Tana torsdag skriver iFinnmark som omtalte saken først.

  I oktober ble han utnevnt til styrelsen i TF av kommunestyret. Siden den gang har det vært diskusjon rundt han, ifølge iFinnmark.

  – Men den siste tida er det flere som har rådet meg til å trekke meg med bakgrunn i den forferdelige striden i ledelsen. «Kom deg ut før du blir ødelagt», har flere sagt, sier han til iFinnmark.

  Erstatteren blir valgt på junimøtet i kommunestyret.

  Sverre Kimo Pedersen
  Foto: Eilif Aslaksen
 • Møte i Samisk programråd

  Loga sámegillii.

  Kl. 13 begynner digitalt rådsmøte i Samisk programråd.

  Her kan du følge møtet direkte.

  Møtet strømmes direkte via Interactio, men kan også sees i opptak. Det tolkes til norsk fra nord-, lule- og sørsamisk.

  Her kan du se opptak av dagens møte og tidligere møter.

  I dagens møte skal rådet gå gjennom henvendelser om NRKs samiske programtilbud. I tillegg står også Ung-tilbudet i NRK Sápmi og en oppsummering av Sámi Grand Prix på programmet.

  Sámi Prográmmaráđđi – Samisk programråd 2022 - 2025: Svein Oddvar Leiros, Saia Marilena Stueng, Jon Isak Lyngman Gælok, 
Vendla Katrin Nielsen og Aslak Heika Hætta Bjørn.
  Foto: Edmund Grønmo