Nasjonalsang til besvær

Den samiske nasjonalsangen "Sámi soga lávlla" er vanskelig for mange av sametingsrepresentantene.

Samefolkets sang

Sametinget

Plenumsmøte, forrige periode.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Ikke sjansj at jeg kan synge den uten tekst, sier en flirende Hilde Anita Nyvoll (Ap).

Hun er en av dem som sliter med teksten, men sier at hun kan såpass at hun klarer å synge på samisk når det kreves, med teksten foran seg vel og merke.

Sámi soga lávlla

Under åpningen av det sjette Sametinget i morgen, skal sametingsrepresentantene synge den samiske nasjonalsangen for kongeparet. Ellers starter hvert eneste plenum med denne sangen. Noen har sittet på Sametinget i hele 20 år, men har ikke klart å lære seg denne sangen.

Jarle Jonassen

Jarle Jonassen (NSR) sliter med Sámi soga lávlla.

Foto: NSR

En av veteranene, Jarle Jonassen (NSR) er ikke helt sikker på om han kan sangen eller ikke. Han svarer både ja og nei på spørsmålet om han kan teksten. Han har ikke brydd seg så veldig mye om å lære seg den, fordi han mener at han mangler sangstemme.

– Jeg står pent og pyntelig sammen med de andre representantene når sangen synges, men jeg synger ikke, sier Jonassen.

– Lover å øve

De fleste sier at de kan deler av teksten, men ingen kan alle fem versene. En av de unge, Anne Helene Saari (Ap) synes at sangen er veldig fin, og hun lover at hun skal ha lært seg alle versene i løpet av de neste fire årene. I dag klarte hun to linjer, før hun måtte se på teksten.

Hans J. Eriksen

Hans Eriksen (Frp) synger høyest av alle.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Nyvalgt representant, Hans Eriksen (Frp), som vil nedlegge Sametinget i dagens form, synger høyest av alle om et sameland for samene.

Men også han må ty til en jukselapp når han kommer til siste verset. Han forteller at han ofte blir bedt om å være forsanger, noe han ikke motsetter seg.

LES OGSÅ: Sámi soga lávlla