Hopp til innhold

Asylmottak bør gi mer informasjon om brannfare

I Nordreisa i Nord-Troms har Nordlandia hotell huset 144 flykninger siste uke. Dette kan medføre til økt brannfare, og brannsjefen ber hotellet å drive forebyggende tiltak for at det ikke skal oppstå farlige situasjoner.

Den nye brann- og redningsbil i Kåfjord

Nord-Troms brann- og redning øker ikke beredskapen på grunn av nye flykningermottak.

Foto: Klemet Anders Sara

Ialt 184 flykninger er ankommet Nord-Troms den siste uka, 144 i Nordreisa og 40 i Skjervøy. Dette kan gi flere utfordringer i forhold til brannsikkerheten, sier brannsjef i Nord-Troms Nils-Arnold Nilsen.

Mer forebyggende arbeid mot mottakene

Nils-Arnold Nilsen

Brannsjef i Nord-Troms, Nils-Arnold Nilsen sier at de ikke øker brannberedskapen på grunn av flere flyktninger i Nord-Troms.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Brann- og redningstjenesten vil jobbe med forebyggende arbeid mot mottakene i form av informasjon og sikkerheta vil bli høyt prioritert fra deres side sier brannsjef i Nord-Troms, Nils-Arnold Nilsen, til Framtid i Nord avisa.

I Nordreisa hvor flykningene bor på hotell, vil det være forskjell for hotellet fra det å ha vanlige gjester og ha flykninger bosatt. Flykingene bor i jo i lenger periode der, og de vil ofte samle seg, som kan gjøre mer risiko for brann. Dette kan gi utfordringer, men trenger ikke å bli det. Litt informasjonsarbeid vil være med på å hjelpe brannsikkerheten, sier Nilsen.

Håper ikke samme tilstander som i Sverige

Brannsjef i Nord-Troms, Nils-Arnold Nilsen håper at de slipper samme tilstander som i Sverige hvor flere asylmottak er blitt påtent den siste tida.

– Jeg vil ikke foregripe saken, men man tenker over de situasjonene som har vært ut i verden og man kan ikke se bort i fra at det kan også foregå i vår region i Nord-Troms. Men, vi håper jo at det ikke skjer, og vi prøver å forebygge på best mulig måte sånn at vi skal være klar hvis det skjer, sier Nilsen.

Hør brannsjef i Nord-Troms, Nils-Arnold Nilsen:

Brannsjef i Nord-Troms, Nils-Arnold Nilsen.

Korte nyheter

  • FHI: Færre tilfeller av prostata-, bryst- og lungekreft i 2023

    38.094 nye krefttilfeller ble registrert i Norge i fjor. Det er litt færre enn i 2022, en uvanlig nedgang, og særlig for de tre største kreftformene i Norge.

    De fire vanligste kreftformene prostata-, bryst-, tykktarms- og lungekreft utgjorde til sammen 42 prosent av alle krefttilfeller i Norge i 2023. Vanligvis er det ventet en liten, årlig økning i krefttallene, fordi det blir stadig flere her til lands og en stadig større andel av befolkningen er eldre.

    – I år peker flere piler rett vei, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret, FHI til NTB.

    Årsstatistikken fra Kreftregisteret kom tirsdag morgen. Ursin er spesielt fornøyd med 6,2 prosent nedgang i antall lungekrefttilfeller blant kvinner.

    – Dette er etterlengtede tall – lungekreft blant kvinner har over lang tid økt urovekkende mye, men nå ser vi en betydelig nedgang, som vi håper kommer til å fortsette, sier Ursin.

    Samtidig er det noen kreftformer som peker seg ut med en fortsatt økning.

    – Her er hudkreft og melanom i en særklasse. Dette er kreftformer som har hatt en enorm økning gjennom mange tiår, og der vi fortsatt ikke ser noen tegn til nedgang, sier Ursin.

    (NTB)

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK