Hopp til innhold

Mann dømt for hatefulle ytringer: – Han kalte dette for klovnedrakt

En mann i 50-årene i Nordland er dømt for samehets i lagmannsretten. Straffen ble satt til 18 dagers betinget fengsel og 15.000 kroner i bot.

Margrethe Petersen

KOFTA: Margrethe Petersen går i kofta sjeldnere etter hets. Tidligere har folk kommet å ha sagt til henne at hun ser ut som en klovn. Den dømte kommenterte på Facebook at kofta er en klovnedrakt.

Foto: Privat

Mannen i 50-årene ble dømt i Salten tingrett i slutten av januar. Hålogaland lagmannsretts dom fastholder tingrettenes vurdering av saken.

Det var Margrethe Petersen (21) som reagerte på kommentaren som den dømte mannen i 50-årene fra Nordland la ut på Facebook 2. august i fjor:

Margrethe Petersen gjorde faren, Hans Petersen, oppmerksom på kommentaren. Han anmeldte saken.

– Det er bra at man endelig har satt en klar linje på hva som er greit og ikke. Folk har nå lagt merke til saken og jeg håper at folk tenker seg mer om før de skriver i kommentarfelt, sier Petersen til NRK etter domsavsigelsen.

Kommentar om samer i Avisa Nordland sitt kommentarfelt på Facebook

INNLEGGET: Dette sto i kommentarfeltet til Avisa Nordland. Den dømte 50-åringens innlegg ble fjernet.

Foto: Skjermbilde / Facebook-innlegg datert 2. august

«Samejævlan»

Den dømte kommenterte under en artikkel på Avisa Nordlands facebookside, men kommentaren ble fjernet dagen etter.

Mannen betegner blant annet samer som «samejævlan», at de er uærlige og røyker hasj.

– Jeg synes det er tullete. I Nord-Norge er det litt mer grov språkbruk, men det er fortsatt diskriminering og trakassering. Det er fortsatt ikke greit å spre hatefulle ytringer, sier Petersen.

Dersom saken ankes til Høyesterett, og landets øverste domstol bestemmer at saken skal tas til behandling, trenger ingen av partene å være fysisk tilstede, bare deres advokater.

– Det er ikke det morsomste i verden å stille opp i en rettssak og høre på diskriminering og hat som blir lest opp, sier Petersen.

Skal ikke være vanlig å harselere med samer

Forsvarsadvokaten Tor Haug argumenterte under lagmannsretten 15. mai om at den tiltalte ikke hadde som mål å krenke samene, og at han ikke har subjektiv skyld i saken.

Tor Haug

FORSVARSADVOKAT: Tor Haug mener det er vanlig at samer får høre det.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Advokat Haugs argumentasjon om at det er vanlig å harselere med samer i humoristiske sammenhenger, uten rettslig konsekvens har skapt debatt (ekstern lenke). Dette sa han i lagmannsretten – og står fortsatt ved det etter domsavsigelsen.

– Jeg står ved det jeg sa. Det er ikke uvanlig blant folk i Nord-Norge å snakke på en måte som kan føles krenkende for den enkelte, kanskje, sier Haug.

Vurderer anke til Høyesterett

Nå vurderer forsvarsadvokaten og klienten å anke saken til Høyesterett. Dette siden lagmannsretten var uenige når det gjelder det subjektive skyld i saken.

– Flertallet mente at han har ikke gjort dette med vilje, men at han har handlet grovt uaktsomt. Så får jeg se hvordan det forholder seg til ved en eventuell vurdering av en anke, sier Haug.

I følge lagmannsrettens dom mener en av meddommer at tiltalte holdt det som sikkert eller overveiende sannsynlig at han framsatte diskriminerende eller hatefulle ytringer overfor samene på grunn av deres etniske opprinnelse.

Mens flertallet av dommerne finner det bevist at tiltalte har handlet grovt uaktsomt.

Lagmannsrettens dom legger til grunn at det ikke er vanlig å harselere med samer. Det gjelder også i Nord-Norge og det kan få rettslig etterspill.

Korte nyheter

 • Flyr ii nagodan gávdnat ruhtadeami

  Girdifitnodat Flyr ii leat nagodan gávdnat ruhtadeami doibmii, nu movt ledje plánen. Stivra ferte dan geažil árvvoštallat ahte leat go alternatiivva čovdosa vai sáhttet joatkit doaimmain, nu čállá fitnodat preassadieđáhusas. Flyr girdifitnodagas leat máŋga mánu leamašan ekonomalaš váttisvuođat.

 • Eai čállán seamma olu sáhkuid dán jagi go diibmá

  Diibmá ožžo 11.000 olbmo sáhku go atne mobiilatelefovnna vuojidettiin. Nu čájehit johtolatpolitiija logut. Dat lea badjel 2500 unnit go jagi ovdal. Politiija jáhkká sivvan dasa lea go dál leat sáhkut sturron, ja go vel oaččut eambbo čuoggáid vuodjinkortii go dan maid ovdal ožžot.

  Mobilbruk i bil
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Tanaværing flaggbærer under AWG-åpningen

  Skiløperen Petter Dervola (18) var Team Sápmis flaggbærer da de 27. Arktiske vinterleker (AWG) søndag ble offisielt åpnet i Fort McMurray i Canada. Lekene varer helt til lørdag.

  – Det er en stor ære for meg å få være flaggbærer, sier Dervola. Han håper å ta noen medaljer under lekene.

  Åpningsseremonien ble holdt ute i 22 kuldegrader. Kulda ser ut til å bli den største utfordringen under lekene.

  Sápmi er med i lekene for åttende gang og deltar i langrenn, futsal og kulturformidling.

  Arktiske vinterleker har tjue forskjellige idrettsgrener, innendørs og utendørs.

  Loga sámegillii

  Petter Dervola
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK