Hopp til innhold

Kunstner stilte opp naken: – Mange gikk gråtende ut av lavvoen

Stina Therese Lorås sjokkerte festivalgjester med nakenkunst.

Pop up Gilde forestillingen under Stamsund festival

NAKEN: Stina Therese Lorås har tatt syv permanente tatoveringer med motiver fra samiske sjamantrommer for å gjennomføre sin performance ”Pop-up-gilde”.

Foto: Sámi Lávdi

– Da jeg lå på bordet ble jeg møtt med all slags reaksjoner. Alt fra avsky, til at folk ikke virket å ense at jeg var der i det hele tatt. Men det var samtidig mange som gikk gråtende ut av lavvoen, forklarer kunster Stina Therese Lorås.

For to uker siden, sjokkerte hun publikum med sin forestilling under Stamsund internasjonale teaterfestival i Lofoten. Hun var et menneskelig matfat. Et nakent menneskelig matfat.

Stina Therese Lorås under hennes forestilling

FORTELLER UTEN ORD: Lorås valgte en slik type forestilling, for ofte hører folk bedre etter når man ikke bruker ord. Samtidig som hun ville skape et rom der publikum selv fikk tolke hennes performance.

Foto: Sámi Lávdi

Inspirasjonen fra mormor

Inntil fem–seks år siden var ikke Stina klar over at hun var samisk. Overraskelsen var stor da mormoren åpnet opp.

– Mormoren min kommer fra en sjøsamisk familie fra Kvalsund. Dette fortalte hun ikke før hun var over 80 år. Plutselig oppdaget jeg at jeg hadde masse familie i Finnmark, forklarer Lorås.

Forestillingen handler ikke om livet til mormor, men historien til mormor var starten på denne prosessen, forklarer hun. At den er inspirert av mormoren som ble frarøvet det samiske.

– I utgangspunktet hadde jeg lyst til å lage noe i forbindelse med flyktningkrisen. Men etter hvert så kom jeg jo på at det er noe mormor har opplevd, å bli evakuert og opplevd flukt.

– Helt pyton

Opptredenen var del av kunstnermanifestasjonen «Pop-up Sápmi». Mange av landets mest framtredende samiske scenekunstnere inntok landsdelens største teaterfestival.

Pop up Gilde under Stamsund festival

SJØSAME: – Jeg hadde fokus på fornorskningen min familie har vært en del av. Men samtidig også min egen opplevelse om at det er vanskelig å akseptere seg som same.

Foto: Sámi Lávdi

– Hvorfor naken?

– Det er mange elementer, men handler om sårbarheten, noe man føler når man er naken. Alle kan står der å tenke, mene, kritisere hva de vil, for eksempel om jeg er samisk nok, sier hun.

Det er noe med følelsen av å ikke strekke til, ikke få sagt det man vil si og ikke bli hørt, forteller hun.

Selv om hun er fornøyd med forestillingen i ettertid, opplevde hun fremførelsen helt annerledes.

– For å si det rett ut var det helt pyton. Alle tankene som svirrer, hvorfor utsetter jeg meg selv for dette, også videre. Det var tøft der og da, men jeg står for den performancen, forteller hun.

– Mormor vet ennå ikke at jeg har vært utstilt naken. Men når hun finner ut av det, håper jeg hun fremdeles er glad i meg, ler hun

Mange ulike assosiasjoner

Den første dagen på utstillingen fikk en klein start. Folk visste ikke hva de skulle gjøre da dem kom inn i lavvoen, noen snudde i døra.

Men etter hvert begynte folk å forsyne seg og prate med hverandre, og det ble noen veldig heftige diskusjoner, sier hun.

– Diskusjonene gikk ut på både fornorskning, dette med hvor mange prosent same man er og kolonialisering. Det endte nesten at dem gikk trampende ut, forteller hun.

Mange fikk assosiasjoner til overgrep, og mente at jeg ville ha fokus på kvinne-undertrykking, sier hun.

Det tror hun kan være en grunn til at noen løp gråtende ut.

– Jeg føler at jeg oppnådde det jeg ville, nemlig at folk skal diskutere, sier Lorås.

Storfornøyd leder

Leder i den samiske scenekunstforeningen, Sámi Lávdi, Ada Einmo
Jürgensen, er storøyd med gjennomføringen.

Ada Einmo Jürgensen

FORNØYD: Lederen i den samiske scenekunstforeningen, Sámi Lávdi, Ada Einmo.

Foto: Åarjelsaemien Teatere


–Vi har møtt teaterinteresserte. Både lokale barn og
unge, entusiaster, teatervitere, kulturrådsmedlemmer samt publikum som
bare kom over en pop-up-happening og fikk uventede og unike
opplevelser. Også er jeg glad for å ha markert det samiske Lofoten, sier hun.

Korte nyheter

 • ON eamiálbmot áššedovdit bohtet Norgii

  Les på norsk.

  Ovttastuvvon našuvnnaid eamiálbmot áššedovdijoavku (EMRIP) boahtá Norgii njukčamánu 6. beaivvi. Nu dieđihuvvo ON neahttasiidduin.

  Joavku galgá galledit Davvi bieggafápmorusttegiid Davvesiidda suohkanis, Nussir ruvkeguovllu Hámmerfeastta suohkanis ja Fosen bieggafápmoguovllu. Sii galget maiddái deaivvadit Sámeráđiin, Sámedikkiin, eiseválddiiguin stáhta ja suohkaniid bealis ja priváhta olbmuiguin.

  Áššedovdit galget addit ráđiid ja bagadallat Norgga eamiálbmoga rivttiid birra, ja mo dat gusket lágaide, politihkkii ja riektemearrádusaide.

  Vurdo ahte EMRIP buktá cealkámuša loahpageahčen dán mátkki.

  Aksjonister aksjonerer mot anleggsarbeid i forbindelse med gruvedrift i Repparfjorden i Hammerfest kommune.
  Foto: Theis Roksvåg Pedersen / NRK
 • FNs urfolkseksperter skal besøke Fosen

  Loga davvisámegillii.

  FNs Ekspertmekanisme for urfolks rettigheter (EMRIP) kommer 6.-15. mars på et oppdrag til Norge. Det melder FN på deres nettsider.

  Gruppen skal besøke Davvi vindkraftverk i Lebesby kommune, Nussir gruveområde i Hammerfest kommune og Fosen vindindustriområde, og møte blant annet Samerådet, Sametinget, statlige og kommunale myndigheter og privatpersoner.

  Ekspertene skal under besøket gi råd og veiledning om rettighetene til Norges urbefolkning, med tanke på blant annet lovgivning, politikk og implementering av rettsavgjørelser.

  Det er ventet at urfolksekspertene på slutten av besøket vil komme med en uttalelse.

  Statkraft, Fosen Vind
  Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk
 • 39 ođđa sámi lávlaga ja luođi leat almmuhuvvon

  Maŋemus áiggi lea almmuhuvvon olu musihkka Sámis. Earret eará leat guokte skearru almmuhuvvon, Lávre vuosttaš skearru «Vuložat» ja Rawdna Carita Eira ja Håvard Lund skearru «Duvvene».

  Maiddái Mari Boine, Bernt Mikkel Haglund ja Niilas leat almmuhan šuoŋaid, ja dán vahkku almmuhuvvoje visot lávlagat ja luođit mat leat válljejuvvon dán jagáš Sámi Grand Prix gilvvuide.

  Loga buot musihkkaalmmuhemiid birra dás.