NRK Meny
Normal

Krever ny behandling av navnesaka

Veg- og postadressen til kommunesenteret i Nesseby, må være Varangerbotn og ikke Vuonnabahta, vedtok flertallet i kommunestyret nylig. Men nå viser det seg at vedtaket ble gjort på sviktende grunnlag.

Bjarne Store-Jakbosen

Gruppeleder i Samefolkets Parti, Bjarne Store Jakobsen, mener at kommunesenterets adresse må bli 9840 Vuonnabahta/ Varangerbotn Foto: Eilif Aslaksen og Nils Henrik Måsø /(Montasje av NRK)

Foto: Eilif Aslaksen, Nils Henrik Måsø (NRK montasje) / NRK

Sámeálbmot Bellodat/Samefolkets Parti (SáB/SfP) vil be om ny behandling i kommunestyret for å fastsette adressenavn for kommunesenteret i Unjárga/Nesseby.

Kravet kommer etter at Statens Karverk har klartgjort at også de nye adressene kan ha doble navn .

– Kommunesenteret må få adressen 9840 Vuonnabahta/Varangerbotn, foreslår gruppeleder i SfP, Bjarne Store-Jakobsen.

I henhold til stednavnsloven mener han at det vil være riktig at det samiske navnet kommer først i kommuner som er med i Forvaltningsområdet for samisk språk.

Vil bevare de tradisjonelle navnene

– Vi vil også foreslå at de steder som fikk kun norske navn ved siste behandling, skal ha doble navn. Dette er viktig for å bevare de tradisjonelle samiske navnene og for å markere at kommunen er samisk, sier Bjarne Store-Jakobsen.

Han trekker fram Hammernes, der det gamle samiske navnet Viešnjárga er utelatt. Partiet vil for øvrig foreslå en gjennomgang av hele adressesaken, der målet er å fastsette enten bare samiske navn eller doble navn der det kan være naturlig.

Krever ny gjennomgang av alle navn

Bjarne Store-Jokbsen mener at det er viktig at formannskapet denne gang går gjennom hele navnelista og legger fram sin egen innstilling for kommunestyret.

Forrige gang ble et fåtall navn foreslått av formannskapet, mens de øvrige navn ble lagt fram uten behandling. For disse navnene ble stedsnavnutvalgets innstilling lagt fram for kommunestyret.

– Nå er misforståelser ryddet av veien og formannskapet kan legge fram en innstilling basert på lovens bestemmelser, sier Bjarne Store-Jakobsen.

Har ennå ikke tatt standpunkt

Ordfører Knut Store antydet igår at avklaringen fra Statens Kartverk kan føre til at saka må opp til ny politisk behandling.

Men han har ennå ikke rukket å sette seg helt inn i saka, og har derfor ennå ikke tatt endelig beslutning.

– Jeg får bruke helga til å tenker mer på saka, sier han til NRK Sápmi.