Hopp til innhold

«To Vuonnabahta with love»

I dag vil mange sende et postkort adressert til 9840 Vuonnabahta for å vise at de vil ha det samiske navnet som adressenavn og ikke det norske.

«To Vuonnabahta with love»

Postkort «To Vuonnabahta with love»

Foto: Privat

Nylig vedtok Nessebys kommunestyremøte nye adressenavn for kommunens veier. En av de var Varangerbotn, hvor det norske navnet Varangerbotn ble valgt framfor det samiske navnet Vuonnabahta. Kommunepolitiker Bjarne Store-Jakobsen mener Nesseby kommune fortsatt har problemer med å vedkjenne seg det samiske i kommunen .

Støtteaksjon på FB

Også folk fra hele Sápmi har reagert på vedtaket. Karen Lewis i Stockholm har som protest mot vedtaket satt i gang en støtteaksjon på Facebook, hvor de ber om en endring av postadresse fra 9840 Varangerbotn, til det de mener er det korrekte adressen 9840 Vuonnabahta.

Karen Lewis sier til SR Sameradion & SVT Sápmi at denne saken var dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Det har vært mange saker. Man ser det i Girjas-saken her i Sverige, man så det også under klimatoppmøtet i Paris hvor samene i Sverige ble stengt ute fra forhandlingene. Man gir med den ene hånden og tar med den andre.

I aksjonen bes folk å sende postkort adressert til det samiske museet, med adresse 9840 Vuonnabahta, bare for å se om det kommer fram.

Aksjonen er tidfestet til i dag. Lewis vil sende postkort selv og oppfordrer på Facebook andre til å gjøre det samme:

«Kjøp et postkort og frimerke og send det til Vuonnabahta på hvilket som helst språk og helst på onsdag 24/2. Det er viktig at dere bruker det opprinnelige navnet Vuonnabahta og ikke Varangerbotn»

Kongeparet med blomsterbarna i Varangerbotn

Kongeparet var på besøk i Nesseby og Varangerbotn i fjor sommer.

Foto: Nils Henrik Måsø/NRK

«Galskap»

Rett etter at kommunestyret i Nesseby gjorde vedtaket sa ordfører Knut Inge Store at de vil ta ned det samiske skiltet på plassen, men dagen etter sa han at det hadde vært en misforståelse og at Vuonnabahta-skiltet likevel får stå .

På Facebook-arrangementet står følgende:

«Det er ordfører og kommunen som skaper misforståelsen ved å sende en forvrengt budskap til de samiske innbyggerne i området. Dette er galskap...at folkevalgte politikere og embetsmenn kan nedvurdere det overveiende folkeslaget i kommunen som på toppen av det hele er urfolk og står i FN-konvensjonene.»

Karen Lewis skriver også at samisk er et offisielt språk i Norge og at det gir innbyggerne rett til å bruke begge språkene.

Lewis har selv ingen tilknytning til Vuonnabahta og sier hun ikke selv er same heller, men det stopper ikke henne fra å engasjere seg.

– Jeg synes det er viktig. Jeg er veldig interessert i minoritetsspråk og menneskerettigheter, og lobbyerer for det når jeg har tid, sier Lewis til SR Sameradion % SVT Sápmi.

Ønsker kortene velkommen

Av de over 2000 inviterte har 104 personer merket av at de vil delta i aksjonen, mens 68 er interessert. Flere personer fra hele Sápmi samt Canada og USA, har allerede delt bilde på FB-siden til arrangementet av postkort de har skrevet som støtteerklæring for det samiske navnet og sendt til Vuonnabahta.

Sara Smuk i Várjjat Sámi Musea skriver på FB-siden at de ønsker kortene og engasjementet velkommen. Hun presiserer også at museet er en privat stiftelse og således ikke finansiert av den norske staten, men av Sametinget, Nesseby kommune og Finnmark fylkeskommune.

NRK har ikke fått tak i ordfører i Nesseby Knut Store for en kommentar.

Korte nyheter

  • LKAB háliida bissehit Ufuohtabána olmmošjohtolaga

    Les på norsk.

    Dán dálvvi leat máŋga toga geavvan badjel ruovdemađi, ja johtolat lea guhkit áigge bisánan Davvi-Ruoŧa málbmagávpoga Girona ja Davvi-Norgga Áhkánjárgga gaskka.

    Dál evttohit ruvkefitnodagat Gironis ja Bájilis, LKAB ja Kaunis Iron, bissehit olmmošjohtolaga Ufuohtabána ja Málbmabána doaibmanávccaid geažil.

    Dan čállá Fremover áviisa.

    Girona málbmarádjosat leat dievvan dálvvi maŋŋá, ja devdet 600 toga, čállá áviisa.

    LKAB-hoavda Jan Moström dadjá SVT:i ahte sii evttohit dán vai garvet olbmuid sirdit bággoluomuide. Seammás háliidit geahpedit buvttadeami Gironis. Álggos geahpedit sullii miljovnna tonnan jahkái.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • LKAB vil pause persontrafikken på Ofotbanen

    Denne vinteren har det vært flere avsporinger og lange perioder med stopp i trafikken på togstrekningen mellom malmbyen Kiruna i Nord-Sverige og Narvik i Nord-Norge.

    Nå foreslår gruveselskapene i Kiruna og Pajala, LKAB og Kaunis Iron, å sette persontrafikken på pause grunnet kapasiteten på Ofotbanen og Malmbanan.

    Det skriver avisen Fremover.

    Malmlagrene i Kiruna er nemlig fylt opp etter vinteren og mengden tilsvarer nå 600 fulle tog, ifølge avisen.

    LKAB-sjef Jan Moström sier til SVT at de foreslår dette for å unngå permitteringer av egne ansatte. Samtidig vil de redusere produksjonen i Kiruna.

    I første omgang reduserer de produksjonen med rundt en million tonn per år.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • Oppfordrer til boikott av sametingsvalget

    Til sommeren gjennomføres det nyvalg til Sametinget på finsk side. Valget fra i høst ble underkjent, fordi valgkomiteen fjernet flere personer fra Sametingets valgmanntallet før valget i høst.

    Professor Rauna Kuokkanen ved Lappi universitet oppfordrer til boikott av sametingsvalget på finsk side, som må gjennomføres på nytt til sommeren.

    – Ikke stem ved valget eller still opp som kandidat ved valget. Det er en måte å vise styrende organer med den finske stat i spissen, at vi ikke godtar at den finske stat og rettsapparatet blander seg inn i saker som angår oss samer, skriver Kuokkanen i en kronikk publisert i avisa Ávvir.

    Sametingspolitikere på finsk side er ikke enig i at boikott av valget er rett vei å gå.

    – Meget god og treffende analyse av Rauna Kuokkanen i denne saken, men jeg ønsker at folk stiller opp og stemmer ved valget. Det er vår måte å vise at vi bryr oss om samiske saker, sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi ved Sametinget på finsk side.

    Näkkäläjärvi får støtte fra flere andre sametingsrepresentanter som ikke ønsker noen boikott av sommerens nyvalg.

    – Vi må heller støtte opp om valget, for Sametinget er eneste måte å nå ut med våre samiske saker og utfordringer, sier sametingsrepresentant Asko Länsman.