Vuonnabahta-skiltet får stå etter misforståelse

– Det har vært en misforståelse, det samiske skiltet Vuonnabahta skal ikke tas ned, og det er bra, sier ordfører i Nesseby kommune, Knut Store.

Varangerbotn og ikke Vuonnabahta
Foto: Maret Biret Sara Oskal/NRK

Tirsdag vedtok Nessebys kommunestyremøte nye adressenavn for kommunens veier . En av de var Varangerbotn, hvor ni kommunestyrerepresentanter stemte for navnet Varangerbotn og seks for det samiske navnet Vuonnabahta.

Varangerbotn er i dag skiltet både på norsk og samisk, men i går sa ordfører Knut Store at det samiske navnet må tas ned. I dag sier han at det var en misforståelse.

– Jeg har undersøkt saken i dag og det samiske skiltet med navnet Vuonnabahta tas ikke ned fordi det er et stedsnavn. Heldigvis. Skiltet forblir som det er, på to språk.

Møtte sametingsråd i dag

I morges hadde han et møte med sametingsråd Silje Muotka i Nesseby.

– Det syntes jeg var en feil beslutning. Jeg har undersøkt saken, og vi har mange lover som regulerer dette. Mitt spørsmål var om det er sant at man kan fjerne det samiske skiltet i en samisk kommune. Jeg ville diskutere dette, i tillegg til andre ting jeg vil diskutere med kommunen.

Muotka er beroliget etter at Store lover at skiltet skal bestå.

– Jeg er glad over at misforståelsen er oppklart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Silje Muotka og Knut Store

Silje Muotka og Knut Store under kaffemøtet de hadde i dag tidlig.

Foto: Maret Biret Sara Oskal/NRK

Ordfører Knut Store sier at det samiske navnet på Varangerbotn, Vuonnabahta, fortsatt kommer til å brukes.

– Det er bare adressenavnet som blir Varangerbotn, sier Knut Store.

Kommer posten i retur?

Muotka benytter også anledningen til å spørre ordføreren om posten vil komme i retur hvis man sender post til Vuonnabahta når Varangerbotn er formell adresse.

For det er mange som er innarbeidet i det, siden dette er en samisk språkforvaltningsområde, sier hun til Store. Store på sin side tror ikke at det blir noe problem at posten ikke kommer fram selv om man skulle skrive Vuonnabahta og ikke Varangerbotn.

– Den kommer fram, for at allerede i dag så sender folk brev til Vuonnabahta, svarer han til Muotka.

Vil følge opp Varangerbotn-vedtaket

Av de 59 nye veinavnene i Nesseby kommune er henholdsvis 11 norske og 42 samiske. Akkurat det er Muotka fornøyd med, selv om hun ikke er fornøyd med vedtaket angående Varangerbotn.

– Jeg vil løfte fram det som er bra med vedtaket. Nesseby har nå 42 samiske veinavn. Det er fine navn, gode og rette. Mine slektninger i Galbajohka er nok glade for navnet. Men akkurat det som har å gjøre med Varangerbotn vil nok vi i Sametinget følge opp. Vi synes det er et vedtak i feil retning. Symboleffekten er negativ når man ikke velger det samiske navnet i en sentral samisk kommune.

– Hva vil dere gjøre?

– Vi vil blant annet sjekke om vedtaket er gjort riktig formelt på basis av lovverket.