Hopp til innhold

Koftejenter får skryt av NSR-topp

I går tok noen av de samiske elevene ved Alta videregående skole på seg samekofte for å synliggjøre at det finnes samer i finnmarks største by.

Koftejenter, Alta vgs

Jentene viser mer enn gjerne frem det samiske festplagget, som er blitt et viktig symbol for det samiske folket.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

NSR-leder Silje Muotka

Silje Karine Muotka (NSR).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg er veldig stolt av de modige ungdommene våre. Jeg synes at de har valgt en virkelig bra måte å vise sin samiske identitet på, sier Silje Karine Muotka. Hun er leder for Alta sameforening og sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR).

Hun synes det er en særdeles god ide å vise seg ute på byen i samekofte og hun oppfordrer gjerne andre om å gjøre det samme.

– Vi har ikke aktivt gått ut med en slik oppfordring før, men i NSR mener vi selvsagt at det ville vært bra hvis samekofta kom mer til syne, sier Muotka.

– Ingen demonstrasjon

Koftemarkeringen ved lunsjtider tirsdag 18. desember gikk stille for seg. De samiske ungdommene samlet seg rundt et bord utenfor biblioteket ved Alta videregående skole, der de snakket sammen med «innestemme». De spilte også samisk musikk med en smarttelefon tilkoblet til en høytaler.

En håndfull elever samlet seg i respektfull avstand for å få med seg det som skjedde.

Marion Aslaksen Ravna

Marion Aslaksen Ravna.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette er ingen demonstrasjon. Vi vil bare vise de andre elevene ved skolen at det er samer her, forklarer Marion Aslaksen Ravna (18). Det er Alta sameungdomsforening som står bak markeringen.

I Alta kommune bor det mer enn 20.000 mennesker og ved Alta videregående skole er det i overkant av 1000 elever. Rundt 100 elever studerer samisk enten som første- eller andrespråk.

Noen av de samiske elevene har ingen lett hverdag.

– Folk vet lite om samer. Det er mye fordommer ute og går. Mange opplever mye tulling og at de blir gjort narr av. Det er ikke noe verre enn det. Vi blir ikke slått og sånt eller satt fyr på. Noen tuller med måten jeg snakker på eller slike ting, sier Aslaksen Ravna.

– Helt greit at de viser at de er her

Espen André Tormodsrud (19) er fra Hammerfest og har begynt på skole i Alta for å studere IT. Han har ikke noe imot at de samiske ungdommene holder en slik markering.

Espen André Tormodsrud

Espen André Tormodsrud.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg synes det er helt greit at de fremmer samisk kultur. Etter det den norske stat har gjort mot samene på 1800- og 1900-tallet, så må de få lov til å gjøre det, sier Tormodsrud.

Den unge IT-eleven har ikke noe særlig sansen for at noen driver med latterliggjøring av de samiske elevene.

– Det er ikke særlig kult å gjøre noe slikt. Å rakke ned på andre bare for å få seg en latter er aldri greit. De burde kanskje finne på en bedre måte å møte andre mennesker på, foreslår Espen André Tormodsrud.

– Ikke hørt om mobbing

Rektor Inger Persen synes også det er flott at de samiske elevene på eget initiativ har holdt denne koftemarkeringen.

Inger Persen

Rektor Inger Persen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har mange samer her ved skolen, både som elever, lærere og i andre jobber. Derfor synes jeg det er flott at noen av våre samiske elever vil vise sin samiske identitet på en slik positiv måte, sier Persen.

Rektoren opplyser at skolen har gjennomført en elevundersøkelse, der blant annet mobbing blir tatt opp. Men i denne undersøkelsen kom det ikke frem noe som tyder på at samiske ungdommer blir rakket ned på eller latterliggjort.

– Det er heller ingen elever som har meldt fra om slikt, bedyrer rektoren.

Rektoren mener også at det er en vanskelig grensegang mellom ironi og mobbing.

– Mange ungdommer i dag har problemer med å sette en grense mellom ironi, fleip og mobbing. Mange sier jo at det bare er ironi og andre kan oppleve det som veldig sårende. Jeg tror at enkelte ikke en gang tenker over at det kan oppleves som mobbing, men tror at de er ironiske. Synd hvis det er sånn, sier Inger Persen.

Rektoren opplyser at skolen på nyåret vil sette mer fokus på mobbing.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK