Hopp til innhold

– Ser fram til å konkurrere med Olli

Aili Keskitalo (NSR) mener Olli og Ap fikk det travelt med å lansere presidentkandidat.

Aili Keskitalo
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– De opprinnelige planene til Arbeiderpartiet var at de skulle bestemme seg i mars neste år, men de har sikkert innsett at det er altfor tett opp til sametingsvalget, sier Keskitalo.

HØR: Keskitalos kommentar

Keskitalo ser fram til å konkurrere med Olli igjen.

– Jeg har konkurrert med Olli tidligere, og jeg ser fram til å konkurrere med ham igjen.

GULDAL: Keskitalo kommentara

– Kan ha en liten fordel

Keskitalo tror at Arbeiderpartiet kan ha en liten fordel av at sittende president stiller seg som presidentkandidat igjen.

– Vi kommer nok ikke å bruke mye tid og energi på å vurdere Arbeiderpartiets valgstrategier. Vi skal prioritere på å bruke kreftene på våre egne strategier, sier Keskitalo.

– Gledelig nyhet

Willy Ørnebakk (Ap)

Willy Ørnebakk (Ap)

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Parlamentarisk leder Willy Ørnebakk ved Arbeiderpartiets sametingsgruppe er glad at Egil Olli nå har sagt seg villig til å stille som presidentkandidat igjen.

– Olli har solid støtte i partiorganisasjonen, og jeg synes dette er en veldig gledelig nyhet.

Egil Olli sa i 2005 at dette mest sannsynlig vil være hans siste periode.

– Han er blitt utfordret av veldig mange i vår organisasjon til å ta en periode til, og nå har han sagt seg villig til å gjøre det. I dag er det mange i Arbeiderpartiet som er fornøyde med beslutningen, sier Ørnebakk.

HØR: Aps gruppeleder Willy Ørnebakk kommenterer

– Fungerer godt sammen

Bjarne Store Jakobsen (AP) synes det er flott at Egil Olli er villig til å stille som presidentkandidat. Jakobsen ønsket i 2005 at Marianne Balto skulle stille som presidentkandidat, men nå sier han at Egil Olli som president og Marianne Balto som visepresident fungerer utmerket.

– Olli og Balto har fungert meget godt sammen. Og når noe fungerer bra, så skal man ikke begynne å endre på det, sier Jakobsen.

GULDAL: Bjarne Store Jakobsena kommentara

Korte nyheter

 • Urfolk saksøker media-giganter

  To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

  – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

  I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

  Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

  – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

  En dame holder en mobiltelefon i hendene
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • Simon Issát Marainen kultuvrebaalhkam åadtjoeh

  «Gunborg och Sten Rosenströms för norrländskt kulturstöd» nænnoestamme Simon Issát Marainen lea akte dejstie mij kultuvrebaalhkam dan jaepien åadtje, SVT Sápmi tjaala. Marainen jïh dïhte mubpien ålma mij baalhkam åadtje, Pär Hansson, gåabpatjahkh 25 000 kråvnah åadtjoejægan.

  Simon Issát Marainen – Iežáhuvvon áiggit
  Foto: Mads Suhr Pettersen / Sámi musihkkafestivála
 • Sámi Netflix-filbma logi buoremusaid gaskkas 71 riikkas

  Les på norsk.

  Sámi Netflix-filbma «Suoládeapmi» lea moatti beaivvis šaddan áiggiid buoremus lihkostuvvan gávppálaš sámi filbma.

  Filbma lea logi buoremusaid filmmaid searvvis 71 riikkas, earret eará USA:s, Kanádas, Stuorra-Británnias, Norggas ja Ruoŧas.

  Dan dieđiha filbmadahkki Elle Márjá Eira iežas Facebook-siiddus.

  Filmmas lea sáhka Davvi-Ruoŧa boazodoallobirrasis, ja almmuhuvvui riikkaidgaskasaččat bearjadaga.

  Sápmelaš filbmabargit ja sin lagamuččat ledje vuosttažat, geat besse oaidnit vuosttaš guhkes sámi Netflix-filmma.

  Risten-Alida Siri Skum spiller den unge Elsa i filmen "Suoládeapmi - Stöld"
  Foto: Carl-Johan Utsi / Netflix