Kan kvalifisere seg til SGP

Om noen uker arrangerer Samisk Musikkfestival festivalen Skábma Doalut i Kautokeino, hvor det også blir mulighet for å kvalifisere seg til Sámi Grand Prix neste år.

Anders Isak Oskal

Illustrasjonsbilde SGP

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Under Skábma Doalut skal de ha en joikekonkurranse hvor de vil tilby vinneren en plass i joikedelen av Sámi Grand Prix, påskeaften neste år.

– På en måte er det en delfinale, men det er snakk om en joiker som vi tilbyr plass i joikefinalen, sier produsent Klemet Anders Buljo i Samisk Musikkfestival, til GLR.

Joiket sin kjære kone og vant

Også i andre land

Klemet Anders Buljo jobber også med at det skal få til lignende konkurranser både i Finland og Sverige, og det jobbes også med å få til slik joikekonkurranse i Russland, hvor vinnerne skal få tilbud om å bli med til joikefinalen i SGP.

Klemet Anders Buljo

Produsent Klemet Anders Buljo, Samisk Musikkfestival

Foto: Roger Manndal / NRK

– Akkurat nu har vi samtaler med arrangører både i Sverige og Finland, hvor vi skal prøve å få arrangert en joikekonkurranse på linje med det vi har i Kautokeino under Skábma Doalut, sier Buljo til GLR.

Lage en ny joik

Skábma Doalut i Kautokeino arrangeres helgen 15.- 16. november, med et stort program, med Duolva Duottar, Sančuari og Petter Carlsen som noen av trekkplastrene, men for mange kan joikekonkurransen med SGP-deltakelse være noe de ser frem til.

10 joikere er hvert år med på joikedelen i Sámi Grand Prix, men om de får til fire konkurranser som produsent Klemet Anders Buljo tenker, vil fire av joikerne være klare for finalen før påskeaften neste år, hvor de da deltar med en ny joik.