NRK Meny
Normal

Joiker skuffet over Sametinget

Noen i administrasjonen bør ta sin hatt og gå, mener den kjente joikeren Johan Anders Bær.

Team: Johan Ante Utsi og Per Inge Anthi Åsen.

Joikeren Johan Anders Bær er skuffet over at kulturutøvere nå får mindre penger fra Sametinget. - Foto/redigering: Per Inge Anthi Åsen.

Sametingets underskudd på sju millioner vil gå utover blant andre de samiske kunstnerne. Det er brukt for mye penger til politiske formål.

Den samiske joikeren Johan Anders Bær fra Karasjok er svært skuffet over at de som kunstnere nå får mindre penger. Dette er trist å høre at kunstnere må lide på grunn av dettet underskuddet.

– Sju millioner i underskudd, det betyr at da må noen i administrasjonen forlate sin post, sier Bær til Ođđasat.

Selv om man nå er ett halvt år ute i dette budsjettåret, så er lite penger spart. Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski har sendt ett brev til politikerne der de blir bedt om å spare.

– Det har vært et overforbruk på syv millioner kroner, nå kjenner ikke jeg helt hvilken budsjettpost det er, men man har valgt kutt på politisk- og administrativt nivå, og i tillegg er det valgt kutt på virkemidlene, bekrefter Gaski.

Ap ikke enige med rådet

Arbeiderpartiet på sin side er ikke enige med rådets forslag om hvordan underskuddet skal dekkes. De mener at de skal skjerme språk- og kulturarbeiderne, og vil hente inndekning fra administrative oppgaver som for eksempel utredninger.

– Arbeiderpartiet vil komme med forslag om å kutte vår egen politiske virksomhet samt administrasjonen, sier leder for Arbeiderpartiet samt medlem i plan- og finanskomiteen på Sametinget, Vibeke Larsen.

Det er første gang Sametinget må dekke inn et underskudd.