NRK Meny
Normal

Joiker for Sápmi i Canada

Joikerne Mikkel Rasmus Logje og Risten-Marja Inga skal representere Sápmi i Arctic Winter Games 2012.

Mikkel Rasmus Logje og Risten-Marja Inga, AWG 2012

Mikkel Rasmus Logje og Risten-Marja Inga representerer Sápmi under AWG 2012.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

Tradisjonell samisk joik skal høres i Canada når Mikkel Rasmus Logje og Risten-Marja Inga entrer scenen i Whitehorse, Yukon. Deres styrke er tradisjonell joik og det er bakgrunnen for at de to har fått tilbud om å være med i troppen til Team Sápmi i mars 2012.

Arrangørene av årets Arctic Winter Games satser på å ha en formidabel feiring av arktiske kulturer under årets leker.

Parallelt med idrettskonkurransene vil det bli konserter med diverse artister fra det arktiske området. Sápmi deltar i to idrettsgrener, langrenn og innendørs fotball.

Regjeringen støtter kulturmarkeringen

I går opplyste parlamentsmedlem i Yukon, Ryan Leef, på vegne av Ministeren for canadisk arv og offisielle spåk, James Moore, at den canadiske regjeringen støtter kulturmarkeringen under Arctic Winter Games.

Lekene går av stablen 4. til 10. mars og kulturarrangementene vil inneholde både daglige kunstneriske opptredener, konserter, workshops, kunstutstillinger og interaktive digitale kunstprosjekter.

«Kulturprogrammet vil blant annet presentere innbyggere fra fjerntliggende nordlige samfunn og muligheten til å få oppleve profesjonelle kunstnere», opplyser arrangørene av årets Arctic Winter Games.

– Vå regjering har fått et mandat fra canadierne om å investere i arbeidsplasser og vekst i de nordlige samfunnene, sier Moore til lobbyist-nettsiden Canada Newswire .

Budsjettet for Arctic Winter Games Cultural Festival i Whitehorse er på 300.000 dollar (cirka 1.7 millioner NOK). Av dette har den canadiske regjeringen bevilget 150.000 dollar gjennom Canada Arts Presentation Fund (ekstern lenke).

– Ved å støtte viktige arrangementer som Arctic Winter Games Cultural Festival er regjeringen med på løfte frem turismen og å støtte kunst, kultur og den canadiske arven, sier Moore.