Ingen har sendt inn bidrag til Sámi Grand Prix

Fristen for å sende inn bidrag til årets Sámi Grand Prix er om to uker, men ingen har hittil sendt inn bidrag. Produsenten har tanker om hvordan man kan sikre at man har noen finalister klare tidligere.

Sami Grand Prix
Foto: Åse Pulk / NRK

Nils Johan Vars

Produsent i Samisk musikkfestival Nils Johan Vars

Foto: Kjell Are Guttorm/NRK

Nå er det litt over to måneder til Sápmis største joike- og musikkonkurranse, Sámi Grand Prix (SGP), går av stabelen påskeaften i Kautokeino. Tidsfristen for å sende inn bidrag er 10. februar.

Vil ha bidrag

– To uker før tidsfristen går ut, så er det ikke kommet inn noen bidrag til SGP, men vi venter inn flere innen fristen. Vi vil også benytte anledningen til å oppfordre til å sende inn bidrag, sier produsent i Samisk musikkfestival Nils Johan Vars.

– Er samiske artister så vant til at tidsfristen forlenges, at de ikke overholder den første fristen?

– Jeg vet ikke om det er slik, men uansett er det slik hvert år at tidsfristen forlenges, og det er fordi vi ikke får inn nok bidrag, sier Vars, som ikke akkurat opplever at han ringes ned av folk som er interessert i å sende inn bidrag. Derimot har han selv tatt kontakt med folk.

– Jeg har tatt kontakt med musikere og oppfordrer dem til å sende inn bidrag. Minst én av dem har sagt at vedkommende vil sende inn bidrag.

Én joiker klar

Fra før av har arrangørene én artist klar for joikedelen i SGP, nemlig Anne Berit Peltoperä fra Karasjok. Hun vant joike-delfinalen I Karasjok 22. november 2014 , og er dermed direkte kvalifisert til SGP-finalen.

Det skal ennå arrangeres joikedelfinaler i Sverige, Finland og Russland, hvor vinnerne går direkte til finalen påskeaften i Kautokeino.

– Jeg ønsker at vi får inn såpass mange bidrag til SGP at det blir konkurranse om finaleplassene.

Åpen for endringer

I finalen påskeaften i Kautokeino konkurrerer ti joiker og seks sanger.

Vars synes ikke det er nødvendig å endre på antall bidrag i SGP, men har tanker om hvordan man kunne unngå å havne i den situasjonen at man har problemer med å få inn bidrag tidsnok.

– Kanskje skulle vinnerne i joike- og sangklassen automatisk få plass i finalen året etter, som tittelforsvarer. Slik er vi også sikret kvalitet i finalen også året etter. Joikedelfinalene er bra for kvaliteten i joikefinalen. Slik får vi fire finalister til joikedelen. Hvis vi i tillegg hadde hatt fjorårets vinner med i finalen, så hadde vi hatt fem sikre finalister og hadde bare trengt å få inn fem til. I sangdelen hadde vi slik hatt én finalist klar og hadde bare trengt fem til, sier Vars.