Hopp til innhold

Her er sommerens festivaler i nord

Med NRK Sápmis festivalkalender kan du planlegge din egen festivalsommer.

Violet Road

Violet Road fra Kåfjord i Nord-Troms er en fellesnevner for flere av årets festivaler. Bandet er populært både på radio og live på diverse konsertscener.

Foto: Bjørn Opsahl

Samisk protest, Lovozero

Sommerfestivalen i Lovozero er en av de minste årlige festivalene i Sápmi.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

11. juni: Sommerfestivalen i Lovozero på Kolahalvøya i Russland arrangeres. Dette er en tradisjonell festival med salgsboder, lokal musikk og underholdning. Nytt for året er en kofteparade. I år har SámiNissonForum (Samisk kvinneforum) møte i Lovozero i forbindelse med festivalen.

Festivalen har ikke en egen internettside.

18. til 25. juni: Festspillene i Nord-Norge arrangeres i Harstad i Sør-Troms. Festspillene har som vanlig et stort og variert program.

På plakaten er blant annet Kråkesølv sammen med Arktisk Sinfonietta, verdenspremiere på Jo Strømgrens «Carmen» med Nord-Sveriges Norrdans, Anneli Drecker, Lausdans i uniform, Ane Brun, Violet Road, «Lapp Affair» med Mari Boine, Sofia Jannok og Elle Márja Eira, Anders Sunna og Maret Anne Sara. I tillegg kommer Don Gnu, Kjersti Stubø, Motif, Marie Vangen, kvartetten Alterhaug, Johansen, Nymo og Antonsen, Håvard Stubø Trio og De syv dødssynder med Arctimus, Ingvild Holte Bygdnes, Ensemble Allegria, vinnerne av Ungdommens musikkmesterskap, Tanja Helen Kvitnes og Tony Lee. Samt Arktisk Sinfonietta, Hålogaland teater, Statsteateret, den spanske teatertruppen Kamchatka, Tanya Tagaq, Liima og Hekla Stålstrenga.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samiske kunstnere, Festspillene i Nord-Norge

SOMMERENS STORE HAPPENING: De samiske kunstnerne Marét Anne Sara (t.v.) og Anders Sunna (t.h.) møter de samiske artistene Sofia Jannok, Mari Boine og Elle Márja Eira på scenen under sommerens utgave av Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Frank Lande/ Tine Poppe/Knut Åserud / Pressebilde

2. til 3. juli: BeskánLuossaRock arrangers i Bieskkenjárga i Karasjok kommune i Finnmark. Arrangementet består av laksefiskekonkurranse på formiddagen og konserter på kvelden.

Wimme Saari

Wimme Saari kommer til Karasjok i begynnelsen av juli.

Foto: Maarit Kytöharju / Pressebilde

Hele programmet er ennå ikke offentliggjort. På plakaten har de så langt Wimme og Ailu Valle. Festivalen har ikke egen internettside, bare en side på Facebook.

7. til 10. juli: Midnattsrocken arrangeres på Brennelvneset utenfor Lakselv i Porsanger i Finnmark. Festivalen har en sterk blanding av gammelt og nytt.

På plakaten har de Violet Road, Wellfear, The Boomtown Rats, OPUS, Intrigue, SASH!, Staysman, Innertier & Suele, Trønderfestival gruppa, Black Ingvars, Katastrofe, Di derre, Madcon, Dream Police og Alphaville.

SlinCraze

Rapperen SlinCraze er også aktiv på festivalscenene i sommer.

Foto: Marie L. Somby

13. til 17. juli: Riddu Riđđu arrangeres i Manndalen i Kåfjord i Nord-Troms. Nok en gang har arrangørene klart å lage et spennende og variert program.

På plakaten har de Violet Road, Hanggai, Sondre Justad, SlinCraze, Balan Ajpu, Sofia Jannok, Ylva, Ana Tijoux, Marja Mortensson, Kitok, Suming, Northern Soul av Simone Grøtte og Herman Rundberg.

21. til 23. juli: Buktafestivalen arrangeres i Tromsø. Festivalen har flere store navn på plakaten.

Her er artistutvalget: Iggy Pop, Zappa Plays Zappa, Dumdum Boys, Gogol Bordello, Gojira, Kvelertak, Raga Rockers, Delillos, Graveyard, Valentourettes, Black Debbath, The Northern Lies, Sondre Justad, Bendik, Cosmic Psychos, Karlsøy Prestegaard, Jacco Gardner, Monolord, Cancer Bats, There Will Be Blood, Håkon Gebhardt, Sugarfoot, Greenleaf, Hubro, Ohmwork, Robaat, Sunshine Reverberation, Kumle & Raspeball, Ondt Blod, Auto Pilots og Mama Said No.

AGY - Agnete Bråten

Ágy opptrer i flere festivaler i sommer.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

28. - 31. juli: Márkomeannu arrangeres i Evenes/Skånland i Nordland/Troms. Også i år har festivalen et spennende program.

På plakaten finner du Carola Grahn, Marja Mortensson, Ágy, Troublemakers, Elle Marja Eira, Amoc, Agnete Johnsen, Arvvas, Ravggon og Felgen Orkester.

10. til 14. august: Varangerfestivalen arrangeres i Vadsø i Finnmark. Festivalen kan skilte med mange store navn.

Disse er på plakaten: Jan Garbarek Group med Trilok Gurtu, Violet Road, Northern Soul: Guerrilla Gardening, Kari Bremnes, Snarkŧ Puppy!, Admiral P, Stein Torfleif Bjella, Helsinki Cotonou Ensemble, Goran Kajfeš Arkestra, Farao, Guro Von Germeten, Varanger Sessions: Sami Stage Lab, Varanger Sessions: Dunkelheit og Haugen, Hedvig Mollestad Trio, Ylva, Ska Patrol, Rupert`s Kitchen Orchestra, Marie Vangen Band, Resirkulert, Vederkast og Karoline & Båssajåssers: Elefantsamba.

19. til 28. august: Ijahis idja arrangeres i Enare i Lappi i Finland. Hele programmet publiseres i begynnelsen av juni.

Her er artistene som er bekreftet: Ágy, Ylva og Sofia Jannok.

Du kan kontakte artikkelforfatteren hvis du har tips om flere festivaler som bør være med i denne oversikten.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP