Hopp til innhold

Greta Thunberg (16) med støtteerklæring til urfolk: – Vi må høre på dem, de lider

MADRID (NRK): 16-åringen mener urfolk blir hardest rammet av klimaforandringene.

Greta Thunberg under klimatoppmøtet i Madrid

POPULÆR: Med en gang Greta Thunberg viste sitt ansikt stormet mediene til for å få et ord med det store klimaikonet.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Greta Thunberg (16) har reist hele verden med sitt skilt hvor det står «Skolstrejk för klimatet». Da hun ankom Madrid var det fullstendig kaos.

Etter å ha brøytet seg frem inne på klimatoppmøtets område, fikk hun omsider prate til FN og hele verdens ører. Blant temaene hun tok opp mandag var urfolk og hvordan de blir påvirket av klimaforandringene.

Budskapet var klart og tydelig.

– Urfolk lider og deres rettigheter blir brutt over hele verden. De er også blant dem som blir truffet hardest og mest av klimaforandringene, sier Thunberg før hun fortsatte:

– De har levd i ett med naturen i hundrevis av år. Vi må lytte til de, de har mye kunnskap, sier Thunberg.

  • Her ankommer den unge klimaaktivisten den spanske hovedstaden som en rockestjerne:
Klimaaktivist Greta Thunberg kommer på togstasjonen i Madrid- Hun er på vei til klimakonferansen.

ANKOMMER: Klimaaktivist Greta Thunberg på togstasjonen i Madrid. Hun er på vei til klimakonferansen.

– Klimakrisen finnes allerede

Etter pressekonferansen, møtte hun et samlet pressekorps. Her var det nok en gang «rocketilstander» rundt Thunberg.

Et titalls journalister hang over gjerdene og ville få noen ord med klimaaktivisten.

– Vi tror at klimakrisen kommer til å skje i fremtiden, men den finnes allerede. Det er mange urfolk som blir påvirket av det allerede i dag, sier Thunberg til NRK med et alvorlig blikk.

En av dem som ser forandringene for hver dag som går er Militza Flaco (23).

Hun er fra Panama og hører til urfolksgruppen Emberá. De holder til i regnskogsområdene øst i Panama, langs elver som slynger seg gjennom det kuperte landskapet.

Matforsyningene forsvinner

Flaco forteller om en dramatisk endring i nærområdet.

Elvene som er et av deres viktigste fremkomstmiddel, tørker opp. De nærliggende landsbyene i området sliter, ifølge 23-åringen.

– Klimaforandringene påvirker oss direkte. Elven som renner gjennom min landsby tørker opp. Vi blir kraftig påvirket. Mitt folk er avhengig av å fiske, men denne muligheten holder nå på å forsvinne, sier Flaco til NRK.

Greta Thunberg (t.v.) og Militza Flaco tar selfie

SELFIE: Militza Flaco (t.h.) fikk ta en selfie med klimaaktivisten Greta Thunberg utenfor amerikas Høyesterett tilbake i september.

Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP

Hun mener Thunbergs innsats for å gi urfolk en stemme er viktig.

– Hele verden må oppdage og sperre opp øynene for hvordan det påvirker oss, sier Flaco.

Dette er ikke første gang den svenske klimaaktivisten vier oppmerksomhet til urfolk. Blant annet har hun besøkt Nord- og Sør-Dakota for å vise solidaritet med urfolksgrupper som kjemper mot Dakota Access-oljerørledningen.

Hvorfor velger du å bruke din stemme til å fremme urfolksspørsmål?

– Jeg må bruke den plattformen jeg har fått til noe vettig, sier Thunberg og smiler før hun spaserer rolig bort fra pressen med et smil om munnen.

Satser på ferdig klimaavtale til fredag

Under klimatoppmøtet, som er flyttet fra Chile til den spanske hovedstaden etter den siste tids uro, skal den nye Parisavtalen bankes gjennom. Den skal etter planen være ferdig fredag.

Under fjorårets forhandlinger klarte ikke verdens stats- og regjeringssjefer å bli enig om et av de viktigste punktene, nemlig hvordan land kan samarbeide for å nå klimamålene sine.

Det er samlet personer fra nærmere 200 land. Sammen ønsker de å komme nærmere målet om å bremse den globale oppvarmingen til maksimum 1,5 til 2 grader.

COP25 med Luisa Neubauer og Greta Thunberg i bakgrunnen

KLIMAAKTIVISTER: Greta Thunberg (femte fra høyre) på scenen etter pressekonferansen med andre klimaaktivister. Personen som prater til mikrofonen er Luisa Neubauer og er en av hovedarrangørene av skolestreik for klimabevegelse, inspirert av Thunberg.

Foto: CRISTINA QUICLER / AFP

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse