Finstasen ordner de selv

Hektisk aktivitet på samisk Hus i Oslo en uke før samene skal feire sin egen dag. Noen går grundigere til verks når finstasen skal sikres til nasjonaldagen.

En håndfull samiske kvinner har deltatt på frynsekurs på Samisk Hus i Oslo. Noen håper å bli ferdig med sjalene før Samefolkets dag.

Samisk handverk har vært stor del av min familie i mange ledd bakover og jeg har jo også lyst til å ta det med videre, sier Elisabeth Poulsen Espenes, som blant annet har røtter ved Altafjorden i Vest-Finnmark.

Flere uker med målbevisst arbeid gir resultater. Med øvede hender får hun på plass nye knuter i det som skal bli sjal til samekofta hennes.

Hun er synlig stolt over resultatet.

– Hvem er det som skal få ha på denne?

– Den er til meg selv, som jeg skal bruke 6. februar, sier hun.

Elisabeth Poulsen Espenes er stolt eier av nytt koftesjal.

Elisabeth Poulsen Espenes er stolt eier av nytt koftesjal.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Nå er det mitt ansvar

Anita Varsi Øien

Anita Varsi Øien håper å bli ferdig med sjalet sitt før Samisk nasjonaldag.

Foto: Mette Ballovara / NRK

I motsatt ende av rekken med bord, sitter Anita Varsi Øien, som opprinnelig er fra Sirma i Tanadalen. Til nå har hun fått hjelp av eldre slektninger til å skaffe seg det hun trenger til sin samiske festdrakt.

– Før var det bestemor, tanter og andre i Sirma som frynset sjal til meg, men nå har jeg skjønt at jeg selv må ta ansvar for dette, sier hun.

Venteliste

Laila Coldevin

Laila Coldevin håper at Samisk Hus får støtte til nye frynsekurs. Flere har allerede gitt beskjed om at de blir med på neste kurs.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Laila Coldevin fra Kautokeino har bodd sørpå i over ti år. Allerede som ung lærte hun å frynse sjal av eldre slektniger.

Hun merker stor interesse blant bysamene til å lære seg dette handverket.

– Det er faktisk flere som er på venteliste og som ønsker å bli med på neste frynsekurs, sier Coldevin.

Hun er glad for at stadig flere som flytter fra de såkalte samiske kjerneområdene også ser verdien av å ta vare på denne kunnskapen.