Hopp til innhold

Finstasen ordner de selv

Hektisk aktivitet på samisk Hus i Oslo en uke før samene skal feire sin egen dag. Noen går grundigere til verks når finstasen skal sikres til nasjonaldagen.

En håndfull samiske kvinner har deltatt på frynsekurs på Samisk Hus i Oslo. Noen håper å bli ferdig med sjalene før Samefolkets dag.

Samisk handverk har vært stor del av min familie i mange ledd bakover og jeg har jo også lyst til å ta det med videre, sier Elisabeth Poulsen Espenes, som blant annet har røtter ved Altafjorden i Vest-Finnmark.

Flere uker med målbevisst arbeid gir resultater. Med øvede hender får hun på plass nye knuter i det som skal bli sjal til samekofta hennes.

Hun er synlig stolt over resultatet.

– Hvem er det som skal få ha på denne?

– Den er til meg selv, som jeg skal bruke 6. februar, sier hun.

Elisabeth Poulsen Espenes er stolt eier av nytt koftesjal.

Elisabeth Poulsen Espenes er stolt eier av nytt koftesjal.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Nå er det mitt ansvar

Anita Varsi Øien

Anita Varsi Øien håper å bli ferdig med sjalet sitt før Samisk nasjonaldag.

Foto: Mette Ballovara / NRK

I motsatt ende av rekken med bord, sitter Anita Varsi Øien, som opprinnelig er fra Sirma i Tanadalen. Til nå har hun fått hjelp av eldre slektninger til å skaffe seg det hun trenger til sin samiske festdrakt.

– Før var det bestemor, tanter og andre i Sirma som frynset sjal til meg, men nå har jeg skjønt at jeg selv må ta ansvar for dette, sier hun.

Venteliste

Laila Coldevin

Laila Coldevin håper at Samisk Hus får støtte til nye frynsekurs. Flere har allerede gitt beskjed om at de blir med på neste kurs.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Laila Coldevin fra Kautokeino har bodd sørpå i over ti år. Allerede som ung lærte hun å frynse sjal av eldre slektniger.

Hun merker stor interesse blant bysamene til å lære seg dette handverket.

– Det er faktisk flere som er på venteliste og som ønsker å bli med på neste frynsekurs, sier Coldevin.

Hun er glad for at stadig flere som flytter fra de såkalte samiske kjerneområdene også ser verdien av å ta vare på denne kunnskapen.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen