Hopp til innhold

Finstasen ordner de selv

Hektisk aktivitet på samisk Hus i Oslo en uke før samene skal feire sin egen dag. Noen går grundigere til verks når finstasen skal sikres til nasjonaldagen.

En håndfull samiske kvinner har deltatt på frynsekurs på Samisk Hus i Oslo. Noen håper å bli ferdig med sjalene før Samefolkets dag.

Samisk handverk har vært stor del av min familie i mange ledd bakover og jeg har jo også lyst til å ta det med videre, sier Elisabeth Poulsen Espenes, som blant annet har røtter ved Altafjorden i Vest-Finnmark.

Flere uker med målbevisst arbeid gir resultater. Med øvede hender får hun på plass nye knuter i det som skal bli sjal til samekofta hennes.

Hun er synlig stolt over resultatet.

– Hvem er det som skal få ha på denne?

– Den er til meg selv, som jeg skal bruke 6. februar, sier hun.

Elisabeth Poulsen Espenes er stolt eier av nytt koftesjal.

Elisabeth Poulsen Espenes er stolt eier av nytt koftesjal.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Nå er det mitt ansvar

Anita Varsi Øien

Anita Varsi Øien håper å bli ferdig med sjalet sitt før Samisk nasjonaldag.

Foto: Mette Ballovara / NRK

I motsatt ende av rekken med bord, sitter Anita Varsi Øien, som opprinnelig er fra Sirma i Tanadalen. Til nå har hun fått hjelp av eldre slektninger til å skaffe seg det hun trenger til sin samiske festdrakt.

– Før var det bestemor, tanter og andre i Sirma som frynset sjal til meg, men nå har jeg skjønt at jeg selv må ta ansvar for dette, sier hun.

Venteliste

Laila Coldevin

Laila Coldevin håper at Samisk Hus får støtte til nye frynsekurs. Flere har allerede gitt beskjed om at de blir med på neste kurs.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Laila Coldevin fra Kautokeino har bodd sørpå i over ti år. Allerede som ung lærte hun å frynse sjal av eldre slektniger.

Hun merker stor interesse blant bysamene til å lære seg dette handverket.

– Det er faktisk flere som er på venteliste og som ønsker å bli med på neste frynsekurs, sier Coldevin.

Hun er glad for at stadig flere som flytter fra de såkalte samiske kjerneområdene også ser verdien av å ta vare på denne kunnskapen.

Korte nyheter

 • Harald Gaski utnevnt til æresdoktor ved Umeå universitet

  Loga sámegillii.

  Forsker, forfatter og professor i samisk kultur og litteratur ved Samisk høgskole, Harald Gaski, er utnevnt til æresdoktor for 2024 av Det humanistiske fakultet ved Umeå universitet, sammen med kunstviter, gallerist og driftsleder for Prinsesse Estelles Kulturstiftelse, Sara Sandström.

  «Betydelig innsats for å styrke samisk språk og samisk litteratur og dermed inspirere både forskere og forfattere», står det i begrunnelsen for Gaski. Både Gaski og Sandström ble foreslått av ansatte ved fakultetet.

  Det melder Umeå universitet i en pressemelding.

  Harald Gaski
  Foto: Bjørn Hatteng / UIT
 • Harald Gaski nammaduvvon Ubmi universitehta gudnedoaktárin

  Les på norsk.

  Dutki, girječálli ja sámi kultuvrra ja girjjálašvuođa professor Sámi allaskuvllas, Harald Gaski, lea nammaduvvon Ubmi universitehta Humanisttalaš fakultehta 2024 gudnedoaktárin. Nu maid lea dáiddačeahppi, gallerista ja Prinsessan Estelles Kulturstiftelse doaibmajođiheaddji, Sara Sandström.

  «Mearkkašahtti áŋgiruššan nannet sámegiela ja girjjálašvuođa, ja lea dan láhkai movttiidahtán eará dutkiid ja girječálliid», čuožžu Gaski ákkastallamis. Sihke Gaski ja Sandström leaba evttohuvvon fakultehta bargiiguin.

  Dan čállá Ubmi universitehta preassadieđáhusas.

  Harald Gaski
  Foto: Bjørn Hatteng / UIT
 • Politiet etterforsker mistenkelig dødsfall i Vardø

  Politiet etterforsker et mistenkelig dødsfall etter at en eldre mann fra Vardø døde ved Kirkenes sykehus. Han skal før han døde selv ha opplyst til helsepersonellet at han skal ha blitt utsatt for vold noen dager i forveien, skriver politiet i en pressemelding.

  Sykehuset varslet politiet 15. mai kl. 09.46 om at den avdøde hadde fortalt at han skal ha vært utsatt for vold.

  – Det ble umiddelbart igangsatt etterforskning den 15. mai og vi har avhørt en rekke vitner før helgen, opplyser leder for taktisk etterforskning i FEFE (Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforsking), Torstein Pettersen.