Hopp til innhold

– Spennende og litt skummelt

14-årige Gard Emil Elvenes fra Kautokeino blir TV-kjendis etter å ha kapret hovedrollen i ny storsatsning fra NRK.

Gard Emil Elvenes

Gard Emil Elvenes gleder seg til å stå foran kamera i NRK-serien 'Sameland'.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Det var selvfølgelig veldig gøy å få beskjed om at jeg hadde fått rollen. Jeg ble utrolig glad. Jeg tror at det kommer til å bli spennende, men det er litt skummelt også. Jeg har aldri vært med på noe sånt, så jeg vet ikke hva jeg skal forvente, sier Gard Emil Elvenes til NRK Sápmi.

14-åringen fra Kautokeino har fått en av hovedrollene i NRKs nye storsatsning «Sameland», som er den største dramaproduksjonen for NRK Super i målgruppen 9–12 år i 2012, både når det gjelder antall episoder og kostnader.

– Wow, er det sant? Det visste jeg ikke! Det kom som et lite sjokk, ler hovedrolleinnehaveren selv.

Den andre hovedrollen skal spilles av Tuva Marie Høili Pettersen (12) fra Fredrikstad, som sier til NRK at serien er full av spenning.

Action fra Kautokeino

Og det er nettopp et skikkelig actiondrama som tv-seerne skal få være med på gjennom ti episoder. Filmen handler om Anneli fra Oslo som møter Isak fra Kautokeino. De to blir dermed ufrivillig involvert i kriminelle handlinger.

Det er opptakten til «Sameland», som er basert på en idé av Cecilie Mosli. Manus er skrevet av Cecilie Mosli og Grethe Bøe, mens Nils Gaup og Grethe Bøe står for regien.

Gard Emil Elvenes skal spille rollefiguren Isak, som også er ganske lik skuespilleren selv. Han tror at han fikk rollen fordi den passet til ham.

– Isak er en 14 år gammel gutt som tilhører en reindriftsfamilie, men Isak har ikke lyst til å jobbe med rein når han blir voksen. Han er glad i musikk og vil heller jobbe med det. Han er også litt spesiell, for han spiser ikke kjøtt, ler Elvenes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gard Emil Elvenes

Gard Emil Elvenes spiller trommer på fritida og har opptrådt på en rekke scener. Nå bytter han ut trommestikkene med skuespill.

Foto: Roger Manndal / NRK

Får kick av scenelivet

Til tross for at Gard Emil Elvenes bare er 14 år, har han rukket å bli scenevant allerede. Både på lokale scener har han utfoldet seg med tromming og for to år siden deltok han i TV2s talentprogram «Norske Talenter» der han sammen med kompisen Niels Ovlla Oskal Dunfjeld kom helt til semifinalen .

– Jeg trives veldig godt på scenen, jeg føler meg trygg der og jeg liker å få oppmerksomhet. Det er absolutt et kick å få vise frem det man kan til publikum, da føler man seg som en konge på scenen, sier han til NRK.

Mye jobb som venter

Men som skuespiller har han aldri prøvd seg, noe som han ser veldig frem til. Han gleder seg til å få være med å spille inn en ekte film og å prøve seg foran kamera. Innspillingen starter allerede i slutten av januar, og mye forberedelser venter. Gard Emil tror nok at han nå må lese manuset flere ganger og øve seg på rollen sin.

– Det blir ikke så mye fritid fremover, jeg må forberede meg på å bruke helgene til skolearbeid og lekser. Dessuten må jeg være borte fra skolen i perioder, så jeg skal ha privatlærer. Det blir altså lite med fritid. Men det blir artig for det, sier han.

Den framtidige kjendistilværelsen tar han med knusende ro. Ikke har han fortalt at han har fått hovedrollen i «Sameland »til så veldig mange heller. Selv ikke alle kompisene vet det engang.

– Jeg vet ikke hva de vil si, men jeg tror nok at de vil gratulere meg, ler han.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP